Mocăniţa de pe Valea Vaserului, atracție în prima zi de Paşte
Sute de turişti români au ales, ieri, în prima zi de Paşte, să facă o excursie cu Mocăniţa pe Valea Vaserului.
09 Aprilie 2018, 13:48
"Anul acesta turiştii au fost norocoşi - vremea deosebit de călduroasă, deşi suntem într-o zonă montană, azi temperatura exterioară a depăşit 22 de grade Celsius şi a fost o zi tocmai potrivită pentru o excursie cu trenul. Vremea bună a asigurat şi o vizibilitate la fel de bună pentru amatorii de fotografie, dar şi pentru cei care au dorit să facă poze de familie. Unii turişti au venit în Maramureş special pentru o excursie de o zi cu trenul, iar alţii se află aici pentru minivacanţa de Paşti. O parte dintre turişti s-au cazat la pensiunile din vecinătatea gării de plecare a Mocăniţei sau la pensiunile din Vişeul de Sus ori localităţile învecinate", a declarat, Daniel Andreica, unul dintre administratorii Căii Ferate Forestiere.
Acesta a spus că zona are "un imens avantaj, pentru că în majoritatea satelor din Maramureş sărbătorile pascale nu au fost alterate de trecerea anilor, nici de anii îndelungaţi ai comunismului şi nici de actuala etapă a societăţii".
"Încă, în preajma sărbătorilor, numeroşi români care lucrează în străinătate se întorc acasă doar pentru a petrece împreună cu familia câteva zile, dar şi numeroşi turişti din ţară care doresc să guste din farmecul unei vieţi petrecute la sat şi al tradiţiilor care au loc în preajma sărbătorii pascale, dar şi în a doua zi de Paşti. Plimbarea cu trenul pentru o zi de vacanţă completează o ofertă mult mai largă adresată turiştilor care vin special în Maramureş", a arătat Daniel Andreica.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România - ANTREC, filiala Maramureş, Livia Sima, turiştii care petrec minivacanţa de Paşte în Maramureş vin din sudul ţării, din Banat, dar şi din Transilvania.
"Anul acesta nu a fost unul chiar foarte benefic pentru turismul rural - vremea răcoroasă timp îndelungat i-a determinat, probabil, pe potenţialii turişti să nu opereze rezervări de locuri în pensiunile rurale din judeţ. (...) Totuşi, aproape 65% din locurile ocupate arată că avem turişti din zona Banatului, dar şi din Transilvania. Singurul inconvenient, anul acesta, a fost vremea rece şi ploioasă, săptămâni la rând", a explicat Livia Sima.
Turiştii care petrec minivacanţa de Paşti în Maramureş au ales ca destinaţie pensiunile din localităţile Săliştea de Sus, Poienile Izei, Bârsana, Botiza, dar şi staţiunile montane unde se mai poate schia - Borşa, Şuior, Cavnic sau Mogoşa."Turiştii veniţi în Maramureş s-au îndreptat spre pensiunile rurale din localităţile învecinate cu gara de plecare a trenului Mocăniţa, în micile staţiuni montane din Munţii Gutâi şi Pietrosul Rodnei, dar şi în satele şi comunele unde există mănăstiri vechi. Rezervarea locurilor a fost efectuată prin internet sau telefonic. Ponderea locurilor ocupate o reprezintă pensiunile rurale", a precizat, Ileana Horj, inspector în cadrul Centrului de Informare Turistică Vişeu de Sus.
O parte dintre turiştii cazaţi în puţinele pensiuni din zona Lăpuşului au participat azi la o serie de obiceiuri rurale, în a doua zi de Paşti, cum ar fi "Jocul la şură" din comunele Groşi şi Suciu de Jos.
Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: pensiuneaseky.ro