„Un kilogram de carne sintetică, vă rog!”
Această frază destul de neverosimilă la o primă vedere ar putea deveni parte din vocabularul nostru curent în câțiva ani.
02 Aprilie 2018, 13:20
Un viitor în care a consuma carne nu presupune neapărat sacrificarea animalelor poate fi mai aproape decât ne-am imaginat vreodată.
Timp de decenii, biologii au încercat să găsească o soluție sustenabilă pentru reducerea foametei la nivel mondial.
Conform Băncii Mondiale, aproximativ un miliard de oameni sunt subnutriți. Totodată, s-a încercat diminuarea numărului de animale sacrificate, fără ca acest lucru să afecteze propriu-zis producția.
Soluția cu care au venit specialiștii a fost carnea produsă în laborator sau carnea cultivată, carnea in-vitro ori carnea artificială.
Cum a fost posibil așa ceva? După cum bine știm, știința evoluează continuu, împinsă și de nevoia de a găsi noi resurse de hrană, în contextul în care
statisticile arată o populație globală de peste nouă miliarde de oameni în 2050.
Carnea „crescută” în laborator are o formulă destul de complicată, care presupune recoltarea țesutului muscular al animalului de referință, ceea ce califică produsul ca non-vegetal.
Pe de altă parte, a fost creată și carnea de porc fără ser de animale, care deși pare o găselniță nu mai are nimic în comun cu regnul animal.
Implicațiile sunt uriașe. Mâncăm sau nu carne? Poate fi produsă ea în cantități industriale? Ar putea reprezenta aceasta cheia la criza alimentară din prezent?
Cercetările, deși sunt avansate, nu au răspuns încă la toate întrebările care derivă din această relativ nouă descoperire științifică.
Poate că nu peste mult timp vom avea în meniu doar specialități din carne produsă în laborator.
Autor: Alexandra Mocanu