Ziua scafandrilor militari
Sărbătorită an de an la 1 octombrie, Ziua scafandrilor militari aminteşte de data la care, în anul 1976, Grupul 279 Scafandri, înfiinţat la 15 noiembrie 1967, s-a transformat în Grup Scafandri de Luptă.
01 Octombrie 2018, 07:09
Atunci au intrat în subordinea Centrului de Scafandri, potrivit site-ului oficial al Centrului, www.centruldescafandri.ro.
Astfel, Marele Stat Major, prin Dispoziţia din 6 octombrie 1976 transmisă către Comandamentul Marinei Militare, anunţă înfiinţarea Centrului 39 Scafandri, dislocat în Constanţa şi subordonat Comandamentului Marinei Militare, începând cu data de 1 octombrie 1976. Centrul 39 Scafandri a luat fiinţă prin dizolvarea Grupului 279 Scafandri din garnizoana Mangalia, tehnica şi efectivele grupului intrând în compunerea Centrului.
Prin Hotărârea Guvernului din 21 iulie 1993, Centrul 39 Scafandri a fost autorizat ca organ unic de brevetare, pregătire şi perfecţionare a scafandrilor profesionişti din ţară, din acelaşi an restructurându-şi şi diversificându-şi activităţile, prin executarea de lucrări cu scafandri la nave, cheiuri şi structuri imerse; formarea şi atestarea personalului medical de specialitate; desfăşurarea activităţii de cercetare ştiinţifică pentru realizarea de mijloace tehnice şi tehnologii de lucru sub apă. În anul 1998, Centrul de Scafandri a fost acceptat ca membru în Grupul de Lucru pentru Standardizarea Problemelor de Scufundare (UDWG), structură coordonată de Agenţia Navală de Standardizare a NATO, iar un an mai târziu a fost inclus în ATP 67 B - Manual de Salvare de pe Submarine.
Potrivit paginii de facebook a MAPN, scafandrii militari români reprezintă o structură de forţe operaţionalizate, care pot participa, în timp util, atunci când li se ordonă, la acţiuni de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive, atât pe teritoriul naţional cât şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO, în zone unde se impune intervenţia lor.
Printre realizările de excepţie ale scafandrilor militari se remarcă: prima scufundare în saturaţie cu amestecuri heliu-oxigen, la adâncimea de 301 m (1981), prima scufundare în saturaţie după o tehnologie proprie cu amestecuri heliu-oxigen la adâncimea de 350 metri (1982), prima scufundare în saturaţie după o tehnologie proprie cu amestecuri azot-oxigen (februarie 1983), omologarea unei tehnologii de scufundare în saturaţie cu amestecuri azot-oxigen şi recordul naţional de adâncime, la 500 metri, prin scufundare în saturaţie, executată în perioada 25 septembrie-9 octombrie 1984, potrivit ''Calendarului Tradiţiilor Militare'' (2010) şi site-ului www.centruldescafandri.ro.
Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: adevărul.ro