Campanie de supraveghere activă şi pasivă a rabiei la vulpi
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba continuă şi în acest an programul naţional de eradicare a rabiei, care are mai multe componente şi se realizează inclusiv supraveghere activă - vânătoare, recoltare şi testare - dar şi prin supraveghere pasivă - testarea în privinţa rabiei a vulpilor/ şacalilor, respectiv a altor animale găsite decedate.
08 Februarie 2024, 09:13
Campania de supraveghere a rabiei la vulpi se realizează, în această perioadă, după campania de vaccinare, ce a avut loc la finalul anului trecut, prin distribuirea momelilor vaccinale pe cale aeriană, în fondurile cinegetice şi extravilanul localităţilor, dar şi manuală, în apropierea vizuinilor vulpilor, respectiv în alte puncte cheie.
Scopul final al acţiunii de vaccinare este recunoaşterea indemnităţii teritoriului României faţă de unele boli transmisibile ale animalelor, care pot influenţa direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, acesta reprezentând obiectivul fundamental al activităţilor de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile ale animalelor.
Supravegherea rabiei se face în două moduri: Supraveghere activă - recoltare prin împuşcare şi supraveghere pasivă - recoltarea vulpilor decedate şi prelevarea de probe de la acestea.
În judeţul Albă campania de supraveghere activă a rabiei, ce presupune recoltarea a 120 de vulpi, a început din 3 februarie şi se desfăşoară până în luna aprilie. Vulpile recoltate de pe toate fondurile de vânătoare de la nivelul judeţului sunt aduse la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Albă pentru efectuarea de analize specifice în vederea depistării rabiei.
Campania de supraveghere pasivă se realizează inclusiv cu sprijinul populaţiei. Astfel, facem apel la spiritul civic al oamenilor, să anunţe medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, reprezentanţii fondurilor de vânătoare din zonele de care aparţin sau DSVSA Alba, la nr. de telefon 0258.835.915/ pe adresa de e-mail office-alba@ansvsa.ro, în cazul în care văd vulpi moarte/ şacali morţi (dar şi alte animale sălbatice), în apropierea mediului silvatic, a cursurilor de apă, în zona drumurilor publice sau în orice alte locuri, în drumul lor.
De asemenea, îi rugăm pe oameni să anunţe autorităţile şi în cazul în care identifică animale domestice cu comportament modificat.
Din fericire, la nivelul judeţului Alba, în ultimii ani, nu a mai fost identificat niciun caz de rabie, inclusiv datorită campaniilor de vaccinare antirabică a carnivorelor sălbatice. În continuare, autorităţile sanitare veterinare, împreună cu reprezentanţii fondurilor de vânătoare, depun eforturi suplimentare de prevenire, supraveghere şi control pentru eradicarea definitivă a acestei boli, care afectează în mod special vulpile, dar şi alte animale.
Rabia, sau turbarea, este o boală infecţioasă, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte. Într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt receptive la infecţia rabică toate animalele cu sânge cald.
În toate cazurile de turbare se impune un diagnostic imediat şi luarea de măsuri urgente, atât faţă de animalele turbate sau suspecte de boală, cât şi faţă de animalele şi persoanele contaminate sau suspecte de contaminare.
DSVSA Alba