Pericole tehnologice de acasă. Televizoarele inteligente, routerele și camerele IP, în topul riscurilor de securitate
Televizoarele inteligente, routerele şi camere IP se află în topul celor mai nesigure dispozitive din locuinţe, arată un raport întocmit de Bitdefender şi producătorul de echipamente pentru reţele Netgear.
08 Iulie 2024, 15:04
'Pe măsură ce echipamentele inteligente dispun de funcţionalităţi tot mai sofisticate precum conexiuni la Internet şi capacităţi multimedia, acestea tind să devină tot mai expuse la atacuri cibernetice. Totodată, reglementările de securitate slabe aplicate de furnizori transformă aceste dispozitive într-o ţintă atractivă pentru atacatori', susţin specialiştii citati de Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă al producătorului de soluţii antivirus, în fiecare locuinţă se regăsesc, în medie, 21 de dispozitive conectate la Internet, iar în fiecare zi au loc în jur de zece atacuri care vizează reţelele de acasă.
Printre cele mai populare dispozitive dintr-o locuinţă inteligentă se află: televizoarele (27%), telefoanele mobile sau tabletele (28%), calculatoarele sau laptopurile (12%) şi consolele (2%).
Analiza de specialitate a scos în evidenţă faptul că, în 2023, cele mai multe vulnerabilităţi descoperite au afectat televizoarele smart (34%), prizele inteligente (18%) şi aparatele de înregistrare video DVR (13%).
În ceea ce priveşte predicţiile pentru anul 2024, experţii în securitate cibernetică susţin că, în contextul creşterii numărului de dispozitive conectate la internet, vor fi adoptate noi legi sau reglementări la nivel de industrie, precum protocoale de criptare, actualizări periodice de securitate şi mecanisme mai robuste de autentificare, pentru a asigura protecţia şi confidenţialitatea utilizatorilor.
Totodată, va fi nevoie de o consolidare a securităţii lanţurilor de aprovizionare pentru protejarea dispozitivelor IoT împotriva componentelor contrafăcute şi a altor factori care ar putea afecta funcţionarea acestora.
Bitdefender îndeamnă atât utilizatorii de acasă, cât şi angajaţii să fie conştienţi de dispozitivele inteligente active din reţelele lor şi să le actualizeze constant cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare. În cazul în care unele dispozitive sunt depăşite, acestea trebuie înlocuite cu modelele mai noi.