Imprimă această pagină

Mortul-viu de la Vaslui, consultat de medici și-apoi dus la groapă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mortul-viu a cam pus pe jar satul vasluian Vovriești, comuna Băcești. Și cum să nu ți se ridice părul pe corp și să te ia cu frig pe șira spinării, când, la priveghi, vezi că mortul... mișcă. Iar dacă te mai afli și-n județul Vaslui, care e polul întâmplărilor ciudate din România - ceva cam cum sunt cercetătorii britanici pentru lumea științei -, atunci chiar că nu-i de glumit!

Dar să luăm povstea de la un capăt al ei, așa cum e relatată și de Vremea Nouă. În satul vasluian cu pricina, la priveghi, una dintre fiicele decedatului vede cum tatăl ei mișcă un deget. Strigă, de spaimă, dar și cu o umbră de speranță. Cei din jur se agită, o femeie iese și-aduce o oglindă care, minune mare, apropiată de gura celui mort, presupus a fi viu, se... aburește. O explicație exista: diferența de temperatură făcuse oglinda să se aburească, însă ăn emoția generală, nimeni nu mai gândește limpede. Mortul-viu i-a pus pe toți pe jar. Fiica celui de pe catafalc sună la ambulanță, cu speranța că o minune se întâmplă.

Mortul-viu și electrocardiograma

Probabil cunoscând contextul în care decedase persoana cu pricina, cei de la Ambulanță decid că nu e cazul să fie trimisă o autospecială și medici, de la Vaslui, cale de 50 de kilometri. Dar familia nu vrea să lase din mână firul ăsta subțire de speranță. Apelează la toate argumentele, rugămințile și, în cele din urmă, la cunoștințele pe care le au la București. Se fac presiuni de sus în jos, la Serviciul de Ambulanță al Județului Vaslui și, în cele din urmă, un medic vine la Vovriești. Este chiar șefa serviciului de ambulanță, dr. Ana Ungureanu

Imaginați-vă scena: decedatul, amorțit în rigor mortis, este dezbrăcat, consultat, întors pe toate părțile. I s-a făcut chiar și o electrocardiogramă - care, bineînțeles, nu a relevat niciun fel de activitate cardiacă. Rezultatul rămâne același. Mortul-viu e de fapt mort-mort. În jurul lui, însă, neamurile și vecinii, din pricina emoțiilor și a speranțelor reînnpdate, sunt doar pe jumătate vii...

Mortul-viu de la Băcești decedase vinerea trecută, în urma unui stop cardiac, la Spitalul Județean de Urgență din Vaslui și rămăsese în custodia spitalului, la morgă, până luni, când fusese predat familiei, pentru înmormântare. După încidentul care a dat peste cap întregul sat, ritualul de înmormântare a fost reluat și bietul bătrân și-a aflat în sfârșit odihna.

 

Citit 1719 ori