-

Lidenfeld - satul-fantomă din România şi incredibila sa poveste (VIDEO)

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La o altitudine de 760 m, în Munţii Semenic, câteva ziduri ale unor case părăsite, biserica şi cimitirul sunt singurele care mai „spun” astăzi povestea satului Lindenfeld (sau „Câmpul-cu-tei”)!

Povestea localităţii esteimpresionantă. Satul din judeţul Caraş-Severin a fost cândva plin de viaţă graţie celor peste 300 de locuitori de etnie germană, care au colonizat zona, în anul 1828. Oamenii de aici, deşi au dus o viață foarte grea, fiind izolați de localitățile din vale, au reuşit decenii de-a rândul să ducă un trai decent, într-un peisaj de munte cu adevărat de poveste. Cu siguranță. mai mult de un secol, existența acestui loc a curs liniștit, oamenii asumându-și izolarea și greutățile inerente, dar aducând mulțumire Celui de Sus pentru tot ceea ce primeau în schimb.

Izolarea locuitorilor din Lindenfeld a determinat însă treptat depopularea aşezării. Tinerii au plecat la liceu la Caransebeș și s-au stabilit acolo, alții s-au mutat în Gărâna sau Brebu Nou, iar alții au emigrat în Germania. La începutul anilor '90, satul era locuit de un singur om, bătrânul Paul Schwirzenbek, care nu a dorit să părăsească locul natal. Dupa ce şi-a dus existenţa de unul singur timp de opt ani în satul abandonat, bătrânul a murit într-un accident de mașină, la Caransebeș, la vârsta de 83 de ani, lăsând în urmă un sat fantomă, încărcat de istorie.

Emoţionant este faptul că, atunci când au plecat, nemții și-au lăsat casele deschise, cu mobilă, vase și chiar rufe pe sârmă, ceea ce oferă imaginea cutremurătoare a unui muzeu în aer liber. Cele 61 de case abandonate, în mare parte fără acoperiş şi cu ziduri care stau să cadă, biserica şi cimitirul sunt ultimele „exponate” ale acestei „expoziţii în aer liber”, care prezintă cu tristeţe povestea unui sat cândva însufleţit, astăzi complet părăsit.

 

Citit 2890 ori