-

Satul din România care poate concura cu multe orașe la capitolul dezvoltare

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un sat din județul Timiș se poate lăuda cu un grad de dezvoltare la care mulți dintre locuitorii satelor din România doar visează. Locuitorii și autoritățile de aici, ghidați de convingerea că "dacă vrei, poți", au făcut din localitatea timișeană un model de urmat pentru toți.

Comuna Dumbrăvița, aflată la 6 kilometri distanță de Timișoara și cu o populație de 10.000 de locuitori, dintre care 2000 stabiliți acolo în ultimii trei ani, a fost mereu o localitate bogată. A fost întemeiată în 1891 de către 133 de familii înstărite de colonişti maghiari, sosiţi de la Szentes.

Investiţiile ambiţioase prin fonduri europene au făcut ca localitatea să iasă din tipar, fiind declarată în 2013 cea mai dezvoltată localitate din România de către Consiliul Consultativ pentru Regionalizare.

În 2014, în comună s-a inaugurat un centru de afaceri, ridicat cu aproape un milion de euro, bani europeni. Acum se lucrează la un centru de zi pentru îngrijirea copiilor, iar autorităţile mai au în plan extinderea unei linii de troleibuz, care să facă legătura cu Timişoara.

Dumbrăviţa nu duce lipsă de facilităţile unui oraş modern: are şcoală şi grădiniţă de nivel european, activităţi sociale, culturale şi sportive și șase benzinării, toate acestea contribuind la ridicarea prețului terenurilor din zonă. Astfel, un metru pătrat de teren intravilan în Dumbrăvița ajunge şi la 120 de euro.

În prezent se lucrează la ridicarea unei săli polivalente, ce va costa 1,3 milioane de euro şi se va întinde pe o suprafaţă de 2.000 metri pătrați.

Complexul va cuprinde o sală de sport cu vestiare, o sală de conferinţe, un spaţiu pentru expoziţii şi un infocentru turistic. Meciurile de handbal, volei, baschet sau tenis vor putea fi urmărite din tribunele ce vor avea o capacitate de 500 de locuri.

Proiectele ambițioase nu se încheie aici. ”Vrem să demarăm proiecte pentru un cămin cultural, un liceu și pentru un bazin de înot. Noi am încercat să asigurăm utilitățile și așa populația bună din Timișoara a venit în Dumbrăvița”, ne-a declarat Victor Malac, primarul comunei Dumbrăvița.

Astfel, localitatea a ajuns să sfideze sărăcia și să atingă cel mai ridicat nivel de trai din mediul rural, demonstrând tuturor că munca și voința fac orice lucru posibil!

 

Citit 1055 ori