Imprimă această pagină

Tradiția cultivării cânepei, reînviată de un feldrihan neaoș

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câmpurile cultivate cu cânepă nu erau, în urmă cu 100 de ani, o chestiune ieșită din comun, tradiţia dispărând din România timp de 20 de ani, atunci când cânepa a fost asociată cu... un drog.

      Cu toate acestea, un feldrihan neaoș și iubitor al tradițiilor populare, Iosif Ciunterei, a inițiat un proiect sub numele de ”Satul de cânepă”: „Nebunia” de cultivare a cânepei a pornit în urmă cu 3 ani de zile, când în județul Cluj am reușit să însămânțez un petec de pământ cu cânepă românească. Fiind presat în acea perioadă de multe lucruri, (fac referire aici la birocrația românească și mersul nu tocmai bun al instituțiilor statului românesc) – proiectul din acea vreme nu a ieșit tocmai așa cum mi-am dorit eu.

Așadar, atunci a fost prima ”tentativă” de cunoaștere a cânepei pe care bunicii și străbunicii noștri o cultivau pentru uz gospodăresc”.

La trei ani distanță de la începutul proiectului dar și la capătul unor adevărate ”lupte” duse pentru convingerea celor de la DIICOT că nu e vorba de cannabis, Iosif Ciunterei spune că poate merge mai departe cu ”Satul de cânepă”. Mai mult, el a recoltat cânepă de pe un teren cultivat la Rodna, fapt pe care l-a confirmat pe pagina sa de socializare: „Ieri, am reușit să recoltăm cânepa din comuna #RODNA, jud. Bistrița-Năsăud. Având în vedere că în spatele acestui proiect - Satul de cânepă - stau o mulțime de oameni cu suflet mare care mă ajută în realizarea acestuia - doresc să aduc mulțumiri tuturor pentru implicare!”.
Ce mai înseamnă „Satul de cânepă”?

Mângâiată de soare şi binecuvântată de ploi, cânepa s-a făcut mai mare decât omul, iar acum a venit timpul să fie culeasă. În lanul verde, apar rând pe rând sătenii pregătiţi să reînvie tradiţia veche de secole. Toţi poartă cămăşi făcute din cânepă. După ce a fost culeasă şi legată, cânepa este pusă la uscat, apoi lăsată două săptămâni în apă. Ţesătura obţinută este de 8 ori mai rezistentă decât cea din bumbac. Nu se degradează nici într-un secol.

Potrivit celor spuse de Iosif Ciunterei, scopul acestei culturi de cânepă este unul pur etnologic: Rezultatul final va fi un film etnografic, mai exact o transpunere în imagine a poveștii ”Satul de cânepă” din cartea ”Datoria de om” a scriitorului bistrițean Alexandru Uiuiu, a mai spus Ciunterei.

Sursa: Mesager de Bistrița
Sursa Foto: banatulazi.ro

Citit 2508 ori