-

Radu Beligan 100 - actorul născut odată cu România Mare

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ar fi împlinit azi 100 de ani. Și tot azi s-au adunat 25 de ani de la primul meu interviu cu Radu Beligan. Era în ziua în care marele actor împlinea 75 de ani. 14 decembrie 1993. Pe înserat...

Galbeni, judetul Bacau. Satul nasterii sale. Am avut privilegiul unic de a realiza acest interviu chiar in casa in care a trait in primele sale zile, luni, in primii ani de viata.

O casa in mijlocul liniilor de cale ferata. Acolo tatal sau, pe atunci lucrator la CFR, primise o locuinta de serviciu, amenajata intr-un fost depozit. Acolo, in decembrie 1993, locuia unul dintre angajatii CFR. Si omul, ca si Beligan-tatal, isi crestea acolo copiii. Radu Beligan s-a oprit la masa la care fetita isi facea temele si a ajutat-o sa raspunda unei intrebari, unei cerinte. Cu sprijinul dramaturgului George Genoiu (plecat si el spre o alta scena de teatru, la inceputul acestui an), acolo am facut primul meu interviu cu Radu Beligan.

Rememorand iarna nasterii sale, cat o stia din povestile alor lui, venerabilul actor mi-a povestit un incident din ziua botezului. Se intorceau la gara, cu saniile, de la biserica din sat. Si nimeni nu observase, in emotia zilei, ca pruncul abia botezat alunecase din sanie. Tarziu, si-au dat seama si s-au intors dupa el. ”Se-ntuneca si lupii se auzeau departe. Dar n-aveam ce sa patesc rau... eram insemnat. Aveam treaba mea de facut pentru teatrul romanesc”. 

(Va recomand sa urmariti si aceasta superba marturisire despre un alt sat din copilaria lui Radu Beligan, un moment putin stiut din viata artistului - https://www.youtube.com/watch?v=Umn5VU6Ke7A)

Cu cateva saptamani inainte de intrarea lui in vesnicie, am avut bucuria sa il mai vad o data, jucand in Egoistul. Urmaream de ceva vreme afisele, tot spunandu-mi ca trebuie sa ajung la teatru. Mi s-a intiparit in amintire gestul lui la sfarsitul reprezentatiei - acelasi gest pe care de ani de zile il facea - semnul de „ramas bun”, cu mana miscandu-se bland si zambetul luminandu-i fata. Ani intregi si-a incheiat spectacolele cu gestul acesta. Juca mereu ca si cand ar fi fost ultima lui intalnire cu publicul...

Radu Beligan ar fi implinit 100 de ani. Fie-i amintirea mereu luminoasa (asa, ca in aceasta fotografie realizata de Cristina Nichitus Roncea).

Citit 1673 ori