Imprimă această pagină

Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus Radio România şi-a închis duminică porţile

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus Radio România şi-a închis ieri porţile. Ediţia 2019 s-a desfăşurat sub semnul aniversării a 30 de ani de la Revoluţia din 1989.

Standurile au găzduit sute de mii de titluri şi au fost organizate aproape 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe şi dezbateri. În ultima zi a târgului a fost desemnată "Cea mai râvnită carte" şi au fost decernate Trofeele Gaudeamus.

Volumul preferat de public la această ediţie a Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus Radio România a fost "Omul care mută norii. Şapte întâmplări" de Radu Paraschivescu. Cum arată personajul central aflăm chiar de la autor.
Radu Paraschivescu: „Nu e un poet înaripat care îşi curtează iubita şi scrie lucruri diafane. Este un impostor, un panglicar, un şarlatan, cum au trecut cu zecile pe la noi prin ţară şi cum vor mai trece, bănuiesc, nu doar prin România, oameni care sunt şi vor fi găzduiţi de posturi TV. Deci, este un panglicar, care susţine, contra sume importante, că poate face orice, inclusiv să intre în contact cu 48 de civilizaţii extraterestre - nu-i puţin lucru - să practice şi să predea lovitura Kung Fu de la distanţă fără contact şi să mute norii la propriu. Deci ăsta este personajul nostru din titlul cărţii. Este o invitaţie la circumspecţie, la formula "cum grano salis", cu care e bine să întâmpinăm anumit excese.”
În ceea ce priveşte editurile, pe primul loc s-a situat Humanitas, urmată de Polirom şi de Grupului Editorial ART.
Gabriela Maz, director de promovare la editurii Humanitas, a vorbit despre cum credeea că a reuşit editura să se plaseze pe poziţia I în topul preferinţelor publicului: „Editura Humanitas, la fiecare ediţie a târgului, aduce zeci de noutăţi în colecţii diverse. Vorbim despre colecţia de istorie, memorii, jurnale, ştiinţă, literatură română, literatură străină, carte pentru copii şi multe, multe alte colecţii despre care probabil că, la cele mai bine de 30 de evenimente Humanitas de la această ediţie, publicul a putut să afle.”
Premiul Educaţia a fost acordat în acest an Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar Premiul de excelenţă editurii Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

RADOR

Citit 931 ori