-

Învăţământul agricol profesional de la Lovrin previne rata de abandon şcolar

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Colegiul Tehnologic din Lovrin, la ora actual, numai în clasa a IX-a sunt înscrişi peste 120 de copii, fie la cele două clase de învăţământ profesional fie la cele două clase de liceu.

Colegiul Tehnologic "Romulus Paraschivoiu" de la Lovrin este unul dintre cele 58 de licee la nivel naţional cu specializări în agricultură şi se bucură de sprijinul financiar al Ministerului Agriculuturii. De asemenea, firmele cu profil agricol din zonă şi-au arătat deja interesul pentru viitorii absolvenţi care în modul de învăţământ profesional pun un accent aparte pe partea practică, bucurându-se de baza materială de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă.
"A fost o supriză plăcută să văd că cei care au asociaţii agricole în Lovrin sunt interesaţi să colaboreze cu şcoala, să facă contract pentru practică cu elevii. Au dobândit încredere şi doresc să îşi formeze viitorii angajaţi. La momentul acesta, în clasa a IX-a, copiii fac mai multă teorie, fac cinci săptămâni de practică. Vreau să evidenţiez faptul că am primit sprijinul din partea Staţiunii de Cercetări pentru toţi anii şcolari şi practica se desfăşoară în laboratoare pe loturile experimentale şi în atelierul mecanic de la Staţiunea de Cercetări, teoria o desfăşoară în şcoală la noi, cu specialişti dintre inginerii care sunt cu module psihopedagogice de la Staţiunea de Cercetări. Deci şi resursa umană şi baza materială le avem aici, în apropierea şcolii. În clasa a X-a copiii au nouă săptămâni de practică, ajung în clasa a XI-a la zece săptămâni de practică şi 27 de săptămâni de şcoală", spune profesorul Claudia Hodorog, directorul liceului.
Învăţământul profesional agricol s-a dovedit a fi şansa la şcoală pentru mulţi copii care provin din familii nevoiaşe şi care, în alte condiţii, ar fi abandonat şcoala după numai opt clase, spune profesorul Claudia Hodorog.
"În fiecare an, prin promovarea liceului şi a şcolii profesionale în zonă, am reuşit să convingem părinţi, care doreau să îşi reţină copiii acasă, să îşi lase copiii la şcoala profesională şi, având în vedere că în vară, în 2019, era să facem concurs pentru numărul de locuri - am avut mai multe dosare decât numărul de locuri - ne-a suprins în mod plăcut. Iată că noi în clasa a IX-a avem copii în patru clase paralele, două la liceu şi două la profesională", adaugă Claudia Hodorog.
În acest moment, la Colegiul Tehnologic de la Lovrin învaţă peste 200 de elevi care, la încheierea studiilor, vor avea calificări în meseriile de agricultor şi mecanic agricol. Şcoala de la Lovrin atrage copii din zece comune timişene, situate în zona cu cel mai fertil teren agricol din Banat.

RADOR
Foto: Pixabay

Citit 1016 ori