Imprimă această pagină

„Calea Eroilor” - dosarul e pregătit pentru includerea în Patrimoniul UNESCO

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, a declarat miercuri, la Târgu Jiu, că dosarul pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO este complet.

Totodată, Brătescu a menționat şi că nu au fost primite observaţii din partea experţilor care l-au analizat, urmând ca acesta să fie dezbătut la cea de-a 44-a Convenţie a Comitetului Patrimoniului Mondial, din această vară.

'În anul 2018, dosarul Ansamblului Monumental Calea Eroilor a fost depus la Comitetul Patrimoniului Mondial, din perspectiva analizei evaluării făcută de experţii acestei instituţii, dosarul a fost complet, doar că s-a dorit, ţinând cont de specificitatea acestui ansamblu, şi anume că vorbim de un memorial de război, s-a considerat, şi în cazul dosarului nostru, şi în cazul dosarelor depuse de alte ţări, că ar atinge unele dintre principiile Convenţiei Patrimoniului Mondial legat de situri care pot fi asociate unor conflicte recente. Din acest motiv, s-a hotărât o analiză în următorii ani, lucrul acesta s-a întâmplat deja în intervalul acesta 2018-2020, recomandarea a fost pentru a se pune în acord cu Ghidul operaţional şi cu Convenţia Patrimoniului Mondial, astfel încât în acest moment, din perspectiva experţilor Institutului Naţional de Patrimoniu, dosarul este complet, aşteptăm cu emoţie vara acestui an, când va avea loc a 44-a Convenţie a Comitetului Patrimoniului Mondial, pentru aprobarea dosarului', a precizat Brătescu.

El a afirmat că se va face 'tot ce ţine de Ministerul Culturii' pentru ca ansamblul să fie inclus în patrimonul UNESCO.

'Evident că mai sunt nişte lucruri pe care ministerul, împreună cu autorităţile locale, trebuie să le realizeze până atunci, în ideea de valorificare şi de integrare a acestui ansamblu monumental şi în zona urbană. În acest moment nu avem observaţii sau critici din partea experţilor pe care i-am amintit, vom face tot ce ţine de Ministerul Culturii pentru a reuşi în acest an', a mai spus secretarul de stat.

Autorităţile au depus cel de-al doilea dosar pentru includerea Ansamblului Monumental Calea Eroilor de la Târgu-Jiu în patrimoniul UNESCO pe 31 ianuarie 2018.

Dosarul de nominalizare anterior, retras de România în 2015, ca urmare a recomandării de neînscriere venită din partea ICOMOS, şi realizat în limba franceză, a fost tradus integral în limba engleză pentru a permite evaluarea sa de către experţi internaţionali dintr-o plajă profesională şi regională mai largă, majoritar de limbă engleză, mai utilă pentru o evaluare cât mai obiectivă.

Totodată, a fost achiziţionat domeniul web brancusi.world care găzduieşte site-ul dedicat nominalizării, iar ansamblul a fost promovat, pe două pagini, în revista internaţională World Heritage, numărul din iulie 2017, care a fost distribuită la reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia.

De asemenea, au avut loc consultări pe două paliere, cu experţii Centrului Patrimoniului Mondial, care este organismul tehnic la nivel de UNESCO ce se ocupă cu primirea nominalizărilor, verificarea tehnică şi programarea dosarelor complete spre evaluare şi ulterior spre discuţie în Comisia de Patrimoniu Mondial, şi cu ICOMOS Internaţional, consultantul oficial al UNESCO pe acest subiect şi care este responsabil cu evaluările acestor dosare, pentru clarificarea aspectelor ce au dus la recomandarea de neînscriere din 2015.

AGERPRES

Foto: Pixabay

Citit 689 ori