-

Ce sunt testele rapide pentru depistarea coronavirusului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Testele rapide pentru depistarea infecţiei cu coronavirus ar putea fi folosite doar ca primă fază, în cazul în care vor trebui analizate foarte multe cazuri deodată.

Testele rapide au o marjă de eroare de 30 la sută, avertizează prof. dr. Maria Puiu, şefa disciplinei de Genetică din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.
"Testele rapide se pot aplica doar la o persoană la care presupunem măcar patru zile de contract cu coronavirsul, ori la patru zile organismul începe procesul de apărare, de luptă împotriva coronavirusul şi practic prin testul rapid măsurăm nivelul imunoglobulinelor, nu foarte specific. Aici este problema, testul rapid are o sensibilitate cam de 70%", spune Maria Puiu.
Şefa Disciplinei de Genetică de la UMF a explicat şi care ar trebui să fie paşii într-un spital mic, cum ar fi cel din Lugoj, spre exemplu, în cazul în care un pacient depistat pozitiv, în urma unui test rapid.
"Spitalul sau echipa de la Lugoj, în cazul nostru, trebuie să anunţe DSP, să trimită acest test pozitiv şi cel mai probabil pacientul va fi analizat din punct de vedere clinic şi epidemiologic să se vadă dacă intră în categoria celor care necesită testare moleculară. Noi trebuie să avem un test cu sensibilitate de sută la sută. Vă daţi seama ce responsabilitate e. Crezi că e negativ şi îi dai drumul în populaţie sau crezi că e pozitiv şi îl pui între bolnavi (n.r. în cazul testării rapide). Pentru screening, ca o primă testare, testul rapid poate fi interesant dacă, să sperăm că nu se va întâmpla, vom avea foarte multe cazuri deodată, dacă va exploda epidemia şi la noi ca în Italia", spune şefa Disciplinei de Genetică de la UMF.
Profesorul Maria Puiu a explicat că soluţia ideală este testarea moleculară. Pentru această metodă kit-urile de testare sunt, însă, puţine, iar laboratoarele aşteaptă să primească reactivii cu ajutorul cărora se pot realiza analizele.

RADOR
Foto: Pixabay

banner 600 b 2

Citit 663 ori