-

Dr. Doina Azoicăi, despre evoluţia cazurilor de COVID-19 în România

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi nu mai sunt judeţe cu rată de infectare peste 8 cazuri la mia de locuitori cumulat în ultimele 14 zile. Numărul zonelor galbene, cu incidenţă sub 3 cazuri la mie, a crescut la 16, după ce şi Maramureşul a reuşit să treacă sub acest prag, iar în multe localităţi carantinate, incidenţa cazurilor de COVID-19 s-a micşorat.

Şi cifrele infectărilor noi zilnice sunt în uşoară scădere de la începutul acestei săptămâni, faţă de zilele similare de săptămâna trecută, dar nu este suficient pentru a fi considerat un semn încurajator, atrag atenţia specialiştii.
Preşedinta Societăţii Române de Epidemiologie, profesor doctor Doina Azoicăi, atrăgea atenţia astăzi că ar fi nevoie de 14 săptămâni cu o evoluţie bună pentru a se putea spune că situaţia se stabilizează. Ea a subliniat că în prezent, cele mai mari probleme le reprezintă numărul zilnic al deceselor, constant ridicat, dar şi cel al pacienţilor care sunt internaţi la Terapie Intensivă. În aşteptarea vaccinului anti-COVID-19, rămâne extrem de importantă respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor - purtarea corectă a măştii, păstrarea distanţei, igiena - a amintit epidemiologul. De altfel, şi cifrele arată că evoluţia pozitivă se produce extrem de lent. Judeţul Sibiu a reuşit să scadă rata de infectare sub 8 cazuri la mie, după ce în urmă cu o săptămână înregistra peste 9, dar presiunea pe unităţile sanitare rămâne foarte mare. Astăzi s-a reuşit suplimentarea numărului de paturi de Terapie Intensivă cu 10, dar s-au şi ocupat aproape în totalitate. Municipiul Constanţa, însă, aflat în carantină deja de o săptămână, a înregistrat în continuare o creştere a numărului de cazuri şi a ratei de infectare, care a trecut astăzi de 10 la mie.

RADOR
Foto: Pixabay

Citit 719 ori