-

Dar de ce vor copiii să creadă în Moș Crăciun?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Decembrie este aici și copiii nu știu deja de nimic altceva decât de Moșul-cel-bun ... Dar de ce magia Moș Crăciun operează, în acest moment, și de atâția ani, asupra copiilor noștri? 

Nevoia de imaginație

Bogată și fertilă, imaginația ocupă mult spațiu în viața copiilor noștri. Un loc foarte ușor de înțeles, deoarece între 2 și 6 ani, copiii noștri trăiesc într-o lume a plăcerii (guvernată de ceea ce Freud a numit principiul plăcerii), departe de societatea noastră carteziană a adulților, imprimată cu realitate și restricții. și frustrări. Prin universul lor în care Moș Crăciun, spiriduși și zâne coexistă, copiii noștri caută, așadar, să creeze o lume mai moale, mai accesibilă, mai liniștitoare. „Tatăl Crăciun simbolizează pentru ei bunătatea, atotputernicia și satisfacerea dorințelor”, analizează medicul pediatru Edwige Antier.

El este cel care dă fără să numere ... el reprezintă o metaforă a dăruirii gratuite. "

„Această metaforă, prin urmare, copiii noștri au nevoie de ea pentru a crește bine”, explică Agnès Florin, profesor de psihologie. "Până la vârsta de 6 sau 7 ani, continuă Edwige Antier, este inutil să le dezvăluie adevărul. Magia Crăciunului operează asupra lor într-o manieră liniștitoare." În orice caz, adaugă Agnès Florin: "lor Există o nevoie atât de mare de imaginație încât persistă foarte des să-și dorească să creadă chiar dacă părinții le spun contrariul ”.

Maturizarea creierului

Oricum, indiferent dacă adevărul este dezvăluit sau nu, înainte de 6 ani copilul nu știe să gândească într-un mod logic și practic. În funcție de ceea ce Piaget a numit etapa preoperatorie, gândirea sa este dominată de percepțiile sale, adesea foarte departe de lumea reală.

"Organizarea creierului este încă la locul său. În jurul a 3 ani, formarea intensă a sinapselor crește în centrul vorbirii și lobul frontal, confirmă medicul pediatru Hugo Lagercrantz. Copilul începe apoi să povestească și să povestească. povești, dar se luptă să diferențieze imaginarul de real. "

Această învățare a diferenței dintre realitate și imaginație poate începe în mod natural după 6 ani. Potrivit medicului pediatru Henry Aloussaque: „de îndată ce intră în CP, în timp ce evoluează într-un mediu mai solicitant și învață să stăpânească noțiunile de timp, spațiu, logică, constrângere, copilul se dezvoltă o altă formă de imaginație, mai conștientă, mai voluntară, care o va scoate treptat din realitatea sa ”. Atunci părinții lui îi pot spune adevărul. „Adesea, la această vârstă, copiii sunt fericiți să intre în confidențele adulților, concluzionează expertul. Este o modalitate pentru ei de a se simți responsabili”.

Cum le explicați realitatea?

Un copil nu trece direct de la faza „Cred în Moș Crăciun” la cea a „Nu cred în ea”. Se întreabă mai întâi. Ceea ce îl duce să înțeleagă adevărul încetul cu încetul.

- Dacă pune întrebări, întreabă-l ce crede. În funcție de răspunsul său, veți înțelege dacă este sau nu gata să audă adevărul.

- Dacă află adevărul, felicită-l și explică-i că acum este unul dintre mari. Se va simți mândru și responsabil.

- Dacă el continuă să creadă în el în ciuda faptului că are 8 sau 9 ani, începe să vorbești despre Moș Crăciun în condițional. O modalitate de a-i spune adevărul pas cu pas.

Știați că....?

6,99 ani este vârsta medie la care copiii nu mai cred în Moș Crăciun?

Citit 451 ori