-

Musta: ce se întâmplă când se vaccinează un bolnav asimptomatic de COVID-19

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vaccinarea unei persoane care are COVID-19, dar este asimptomatică, nu produce efecte adverse, susţine doctorul Virgil Musta.

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara spune că pentru un om, care primeşte vaccinul în perioada de incubaţie a virusului, efectele pot fi pozitive.
"Ca şi contraindicaţii la vaccinare sunt boli infecţioase acute, adică dacă ai febră, dacă ai anumite manifestări de o boală acută. Eu sunt convins că dacă faci o boală acută în perioada aceasta şi te vaccinezi în perioada de incubaţie a bolii, nu poate să aibă reacţii deosebite. Adică ce se întâmplă? Prin vaccin se stimulează anticopri şi poate face o imunitate mai bună", spune Virgil Musta.
Medicii recomandă, însă, ca în cazul unei persoane care a trecut prin boală, vaccinul să fie administrat după 30 de zile de la vindecare.
"Orice vaccin este recomandabil să îl faci la 30 de zile de la o boală acută. Şi vă spun şi de ce. Să zicem că ai altă boală şi vrei să te vaccinezi, în general o boală efectuată produce o tulburare în imunitatea organismului. Adică organismul trebuie să producă nişte anticorpi ca să se apere împotriva agentului patogen care a făcut boala respectivă. Dacă tu introduci vaccinul mai repede, care e interesul tău? Organismul tău să reuşească să sintetizeze anticorpi, ca să faci anticorpi protectori, acesta fiind rolul vaccinului. Dacă organismul este supus în acelaşi timp la doi factori s-ar putea să nu producă la fel de mulţi anticorpi, să nu fie la fel de eficient vaccinul", explică medicul Virgil Musta.
Vă reamintim, mai multe cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la Spitalul Judeţean din Timişoara au fost diagnosticate cu coronavirus, după ce au fost vaccinate anti-COVID. Şeful DSP Timiş suţine că acesta nu este un fenomen şi că nu sunt motive de îngrijorare.

RADOR
Foto: Pixabay

Citit 129 ori