Tendințe în materie de design interior, pentru sărbătorile de iarnă
Sărbătorile de iarnă înseamnă, în primul rând, bucurie acasă alături de familie și de toți cei dragi nouă, pace și liniște, dar și frumos, când intrăm pe "tărâmul" arhitecturii și design-ului de interior.
16 Decembrie 2022, 11:32
Arhitecta Mihaela Zamfir, Șef Lucr. Dr. la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București ne-a oferit sfaturi în cele mai noi tendințe de design pe care anul acesta le aduce pentru sărbătorile de iarnă.
Anul 2022 este generos în atitudini, propunând atât culori care sunt în tradiția Crăciunului precum nuanțele de roșu dar și combinații temperate, precum verde și alb.
“Anul acesta se caută obținerea unei atmosfere cât mai naturale, se pune accent pe căldură și lumină, pe combinații cromatice temperate dar puse în evidență de texturi inedite ale elementelor decorative. Globurile supradimensionate rămân și în tedințele acestui an, în combinații de două culori sau nuanțe diferite ale aceleiași culori. Globurile sunt texturate, amprentate, reliefate sau dacă sunt netede, sunt satinate și mai puțin lucioase. O altă tendință a acestui an sunt globurile transparente, cu aspect de sticlă care au elemente decorative la interior”, spune arhitectul Mihaela Zamfir.
„Atitudinile de tip nostalgic aduc și în acest an nuanțele de roșu, complementare verdelui din brad, asezonate cu auriu care exprimă eleganță sau chiar, atunci când este utilizat pentru globuri cu design elaborat, lux. Tendințele nostalgice rezistă timpului pentru simplu fapt că investiția financiară este aproape de zero atunci când apelăm la decorații pe care deja le avem și le-am moștenit de la părinți și bunici. Singura recomandare pentru un design de calitate este ca aceste decorații să fie autentice. În acest spirit de tip vintage se revine la ornamente precum spărgătorul de nuci, veselă tradițională, alba, ornamente de epocă precum sfeșnice de alamă ca suport pentru lumânări. În aceeași tendință, ornamente de hârtie sunt o atracție pentru Crăciunul lui 2022. Glamour vintage vine în completarea unei atmosfere prețioase pentru sărbătorile de iarnă ale lui 2022, se recomandă decorațiunile metalice în combinații dramatice de auriu și argintiu care se pot asorta în mod inedit cu decorațiuni realizate din pene, mărgele sau tricotaje mari. Sfatul meu este de a le combina cu lumini calde pentru a crea acea atmosferă de poveste pe care Crăciunul o aduce”, mai precizează Mihaela Zamfir.
„Piticii sunt simpatici atât pentru copii, cât și pentru adulți și sunt una dintre atracțiile acestui Crăciun, inspirați de gnomii din mitologia scandinavă. Acești pitici bărboși, cu fesul tras întotdeauna peste ochi, se pot așeza pe trepte sau la fereastră, pe lângă bradul de Crăciun sau pe șemineu. O altă tendință pentru Crăciunul lui 2022 sunt decorațiunile cu inspiratie din natură, nuanțe de verde proaspăt și tonuri calde de caramel, amestecate cu materiale naturale pentru a oferi un aspect rustic, bogat în detalii. Bradul de Crăciun pentru 2022 este un brad ecologic, a cărui coroană bogată este decorată cu globuri supradimensionate. Sunt în tendințele acestui an brazii albi, care par încărcați de zăpadă, cu globuri tot albe dar și aurii sau crem, modele diferite pe o cromatică temperată. Globurile se combină în mod îndrăzneț cu funde mari, fulgi sau pene, cu flori și evident steluțe care pot fi din lemn. Bufnița albă este un element care apare în decorațiunile acestui an. Atunci când intrăm pe această tendință ecologică, putem încerca și un brad altfel, un brad pe care îl putem construi chiar noi din nuielușe de lemn care pot fi băițuite astfel încât să capete o nuanță de alb, legate între ele prin sârmă sau sfoară. Un astfel de brad poate fi împodobit doar cu lumini albe, în nuanță caldă sau cu decorațiuni în nuanțe de crem, bej, auriu și ruginiu. Decorațiunile handmade croșetate sunt una dintre atracțiile acestui Crăciun. Lavanda este un element surpriză care apare în decorațiunile de iarnă ale lui 2022. Coronițele care se pun la intrare pot fi impletite din nuiele de lemn pe care se adaugă crenguțe de lavandă naturală uscată sau artificiale. Design-ul este completat de fundițe în aceleași nuanțe de lila-violet. Masa de Crăciun vine pe aceleași tendințe cromatice naturale, alb, bej, crem cu accente de auriu care se regăsesc de data aceasta fie în tacâmuri, fie în inele care prind delicat șervețele de masa, fie în în vesela albă decorată cu motive aurii. Conurile de brad, decorațiunile de tip reni, sfoara răsucită pe picioarele paharelor de vin completează design-ul unei mese care în acest an exprimă îngăduință și frumos. Crăciunul românesc înseamnă și tradiție, specificitate și recomand să fim autentici și să generam un ambient care exprimă frumoasele noastre datini. Să nu uităm că materialele care se regăsesc în decorul tradițional românesc sunt lemnul, ceramica smălțuită, textilele din lână, in, cânepă și bumbac. Există o tendință clară în design-ul contemporan românesc care extrage elemente tradiționale românești și le reinterpretează într-o manieră minimalistă. Mă bucur să văd la târgurile de sezon din acest an aduce laolaltă atât meșteri populari cât și designeri contemporani care promovează specificul național românesc și autenticitatea, într-un mod creativ, uneori experimental”, spune arhitecta Mihaela Zamfir.
„Pentru sărbătorile de Crăciun, fie că ne inspirăm din tradițiile românești, fie că încercăm un design cu influențe occidentale, importantant este să fim autentici, să ne punem în valoare creativitatea pornind întotdeauna de la esența acestor sărbători”, conchide arhitecta.