860 hectare de păduri cvasivirgine şi peste 520.000 de puieţi programaţi pentru plantări în 2024
La nivelul judeţului Buzău sunt identificate aproximativ 860 hectare de păduri cvasivirgine, potrivit Gărzii Forestiere Focşani, majoritatea suprafeţelor aflându-se în proprietate privată, pentru anul 2024 fiind programată pentru regenerare artificială şi naturală o suprafaţă de peste 270 hectare.
18 Aprilie 2024, 08:47
Potrivit Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, pădurea cvasivirgină reprezintă pădurea virgină din trecut, care între timp a suferit modificări antropice observabile, nesemnificative asupra structurii, staţiunii şi proceselor ecosistemice. La nivelul judeţului Buzău, cea mai mare suprafaţă cu păduri cvasivirgine este deţinută de către Fundaţia Patrimoniu-Academia Română.
'În ceea ce priveşte suprafeţele ocupate cu păduri virgine/cvasivirgine, vă comunicăm faptul că, suprafaţa totală identificată pe raza judeţului Buzău este de 860,76 ha păduri cvasivirgine, din care: 490,66 ha, proprietate privată aflată în raza Ocolului Silvic Penteleu, proprietar Fundaţia Patrimoniu-Academia Română, trupurile Viforâta şi Zănoaga; 31,12 ha, proprietate privată, aflată în raza Ocolului Silvic Privat Oituz, proprietar SC Tornator SRL, trupul Ceapa; 306,48 ha, proprietate publică a statului, aflată în administrarea Ocolului Silvic Cislău din cadrul RNP Romsilva, trupul Colţii Balei; 32,50 ha, proprietate privată, aflată în raza de activitate a Ocolului Silvic Greengold Vest, proprietar SC Greengold Timberland 1 SRL, trupul Argintărie', a transmis, pentru AGERPRES, Garda Forestieră Focşani.
Potrivit Gărzii Forestiere, în anul 2024 în judeţul Buzău este programată pentru regenerare o suprafaţă de peste 270 de hectare în mod artificial şi natural.
'În anul 2024 în raza judeţului Buzău este programată a fî regenerată o suprafaţă totală de 276,18 ha pădure din care: 104.94 ha vor fi regenerate artificial, 171.24 ha se vor regenera natural. Suprafaţa de pădure ce va fi regenerată artificial se compune din: 30,47 ha care vor fi împădurite de ocoalele silvice de regim în fondul forestier proprietate privată pentru care asigură serviciile silvice, 40,27 ha vor fi împădurite în fondul forestier proprietatea statului de către ocoalele silvice din cadrul Direcţiei Silvice Buzău şi 34,2 ha vor fi împădurite în compensarea scoaterilor definitive din fondul forestier. Suprafaţa de pădure ce va fi regenerată natural se compune din: 46,46 ha care vor fi regenerate de către ocoalele silvice de regim în fondul forestier proprietate privată pentru care asigură serviciile silvice, 124,78 ha vor fi regenerate în fondul forestier proprietatea statului de către ocoalele silvice din cadrul Direcţiei Silvice Buzău. În total în raza judeţului Buzău vor fi plantaţi în anul 2024 un total de 524,7 mii puieţi şi se va regenera natural o suprafaţă totală de 171,24 ha care va cuprinde estimativ 1380,9 mii puieţi', precizează Garda Forestieră.
Totodată, potrivit autorităţilor, în ceea ce priveşte fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, au fost acceptate până la această dată în aplicaţia informatică un număr de 7 amplasamente cu o suprafaţă totală de 26,92 ha teren agricol pentru care însă nu s-a depus nici un proiect tehnic de împădurire. În urma controalelor efectuate de Garda Forestieră pe parcursul anului precedent au fost întocmite trei dosare penale pentru infracţiuni silvice.
'Referitor la suma alocată pentru paza fondului forestier pe anul 2023 prin art. 16 din Legea 46/2008, s-a decontat către ocoale silvice o sumă totală de 814.401 lei. În privinţa rezultatelor controalelor efectuate în fondnul forestier precizăm următoarele: în anul 2023 au fost efectuate un număr de 50 controale în fondul forestier de pe raza judeţului Buzău; au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale şi sunt în curs de cercetare penală 3 dosare ca urmare a constatării tăierilor ilegale de arbori. Volumul arborilor tăiaţi ilegal este de 370 mc, şi sunt din specia fag, răşinoase, diverse tari şi diverse moi. Tăierile ilegale au fost constatate în fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice', informează sursa citată.
La nivelul judeţului Buzău suprafaţa totală a fondului forestier este de 161.017 ha şi reprezintă 2,3% din suprafaţa totală a fondului forestier naţional, compusă din 68.205 ha fond forestier public al statului şi 92.812 ha fond forestier privat. AGERPRES