Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău - instituție de importantă majoră, pentru salvarea patrimoniului genetic românesc.
Activitatea de cercetare de la nivelul Băncii contribuie major la salvarea patrimoniului genetic autohton din legumicultura, floricultură, plante aromatice și medicinale.
Articol de Antena Satelor, 27 Februarie 2024, 19:19
Se întâmplă acest lucru știindu-se că plantele și implicit patrimoiul genetic sunt expuse în prezent la mari pericole: schimbări climatice, eroziune genetică, mutații, precum și alți factori mutageni cum ar fi industria chimică, poluarea mediului, plantele invazive, degradarea solurilor, agenți patogeni.
Putem spune ca Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzau este o mica "Arca a lui Noe" pentru lumea vegetala.
Costel Vanatoru, directorul Bancii de Resurse Genetice Vegetale Buzau, prestigios cercetator, spune ca aproape 3.000 de soiuri autohtone s-au pierdut in ultimii 20 de ani.
BRGV Buzău nu desfășoară activități comerciale astfel ca instituția nu vinde semințe, răsaduri sau alte produse sau derivate, insa anual se desfasoara campanii de donatii de seminte.
"Avem importurile de semințe, ne bucurăm de aducem semințe din afară. Poate unele sunt mai ieftine, sau mai bune decât ale noastre, dar trebuie să nu uităm că acelea se polenizează. Polenul acelor soiuri noi ajunge și pe soiurile noastre și acestea se depreciază. Folosesc un termen neacademic, popular, de la țară, se corcesc, noi spunem corect, se impurifică. De aceea, trebuie să avem spații de izolare între soiuri pentru a păstra autenticitatea. E greu să realizeze aceste spații între plante, între soiuri. Albina, așa cum știm, ajunge 12, chiar și 500km distanță. Deci, polenizarea se poate realiza fără voia noastră și rapid.
Plantele invazive, sunt extrem de periculoase. Sunt multe specii amenintate pentru că nu fac față în lupta aceasta corp la corp cu plantele invazive. Aceste plante invazive, ajutate de condițiile climatice în schimbare, se dezvoltă, iar varietățile care sunt mai slabe pier.
Să nu uităm de accidentele chimice și chiar de accidentele nucleare. Nu s-a vorbit deloc de accidentul care l-am avut la Cernobal. Lumea științifica internațională constată că și astăzi sunt repercursiuni foarte mari. Chiar si la nivel animal, am văzut de curând un lup care a suferit transformări genetice majore, care a rezistat în zona unde a fost detonată centrala atomică. Foarte multe date avem si de la accidentul nuclear de la Fukushima", a declarat pentru Radio Romania Antena Satelor, Costel Vanatoru, directorul Bancii de Resurse Genetice Vegetale Buzau.