Fără risc de inundații în România, la un debit al Dunării de 8.500 mc/s
Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu susţin că în acest moment, având în vedere prognoza privind creşterea debitului Dunării până la 8.500 mc/s, la intrarea în ţară, şi condiţiile fizico-geografice de pe teritoriul românesc, nu există risc de inundaţii.
19 Septembrie 2024, 15:29
Potrivit ABA Jiu, joi dimineaţă, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, până la valoarea de 4.200 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie care este 3.800 mc/s.
De asemenea, în aval de Porţile de Fier debitul a fost în creştere la Gruia şi la Calafat.
Reprezentanţii ABA Jiu urmăresc şi creşterile de debite ale afluenţilor fluviului care, după vărsare în Dunăre, pot influenţa debitul în mod semnificativ, iar specialiştii menţionează că, în momentul de faţă, având în vedere prognoza de debit de 8.500 mc/s, la intrarea în ţară, şi condiţiile fizico-geografice de pe teritoriul românesc nu există risc de inundaţii în România.
În contextul în care debitul Dunării a crescut dinspre Austria şi Slovacia, autorităţile din Ungaria au declarat stare de alertă în zonele limitrofe fluviului, din cauza riscului de revărsare a apelor.
Astfel, autorităţile maghiare au instalat baraje şi diguri provizorii pe o lungime de 544 de kilometri de-a lungul Dunării şi unor râuri, ca urmare a riscului de inundaţii în urma precipitaţiilor abundente provocate în zona centrală a Europei de ciclonul Boris în ultimele zile, a anunţat miercuri guvernul ungar, potrivit EFE.
Se aşteaptă ca nivelul cursurilor de apă în Ungaria, în principal al Dunării, să continue să crească în zilele următoare şi să ajungă la un nivel care ar fi cu numai 40 de centimetri sub maximul istoric înregistrat în 2013, când au fost revărsări în mai multe zone.