Fonduri pentru împădurirea pajiștilor și a pășunilor
Terenurile din categoria pășuni și fânețe redevin eligibile pentru împădurire cu fonduri PNRR, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate săptămâna trecută de Guvern. Excepție de la împăduriri fac pășunile cu înaltă valoare naturală, pentru care nu se vor da avize.
Articol de Antena Satelor, 10 Noiembrie 2023, 17:31
Ionut Sorin Banciu, secretar de stat Ministerul Mediului enumera categoriile de pasuni eligibile, sumele care sunt puse la dispozitia proprietarilor de terenuri si pasii de urmat in depunerea proiectelor.
"Persoanele eligibile sunt cele fizice sau juridice, care dețin un teren apt pentru împădurire. Vorbim de la persoane fizice, fermieri, primării, alte tipuri de uat-euri, pana la universități.
Pașii pentru depunerea proiectului sunt simpli. Se definește suprafața terenului si se merge la Garda Forestieră. Colegii de acolo suprapun această suprafață peste hărțile pe care le avem noi, unde sunt apar deja suprafețele care nu pot fi împădurite. Aici nu vorbim doar de pajiștile cu valoare naturală mare, ci și de suprafețe din arii protejate, turbării, zone umede sau alte tipuri de habitate, care trebuie conservate așa cum sunt ele.
Se va acorda si o primă care va fi platita după elaborarea proiectului de împădurire. Sumele sunt în funcție de zonă, câmpie, deal sau munte. Costurile sunt diferite și compozițiile de specii forestiere sunt diferite, iar lucrările sunt mai costisitoare, sau mai puțin costisitoare. Dacă în zona de câmpie le putem face mecanizat, în zona de munte se fac doar manual. Achităm sume și pentru împrejmuirea acestor terenuri și pentru lucrările de întreținere.
Persoanele fizice și juridice pot primi până la 7.600 de euro la hectar pentru plantarea efectivă, 1.700 de euro la hectar pentru proiectul tehnic, maxim 15.000 de euro pentru primii șase ani de întreținere a acestor împăduriri, până și pentru gardul cu care împrejmuim acea nouă pădure se vor da până la 1.680 de euro pentru fiecare 100 de metri de gard.
Se acordă și o primă de sechestrare de carbon de 456 euro pe hectar, in fiecare an, timp de 20 de ani, din momentul înființării acestei păduri.
Profit de această ocazie pentru a lansa un apel către toți cei care dețin terenurile agricole, să vină și să depună proiecte pentru împădurire. Beneficiile sunt multiple și cu această finanțare pot să să rezolve inclusiv obligațiile de mediu, pe care fermierii le au prin politică agricolă comună. Există si un ghid, iar apelul este deja deschis. Trebuie doar să vină la Garda Forestieră, să depună o limită a acestor suprafețe, pe care le doresc împădurite și pot deja să depună proiect.
Avem 72 de contracte semnate deja. În jur de jur de 700 de hectare sunt deja împădurite. Pe 7735 de hectare se pot demara proiectele de împădurire. 1500 de amplasamente, cu o suprafață totală de 11000 de hectare, sunt în diferite stadii în acest proces de analiza."