Județul Covasna în criză de apă: Fântâni și râuri secate
Mai multe fântâni şi cursuri de apă din judeţul Covasna au secat total sau parţial în această vară, iar prefectul Raduly Istvan a făcut, marţi, un apel către cetăţeni să nu risipească resursele.
30 Iulie 2024, 17:18
Prefectul a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acesta a fost primul an în care judeţul Covasna a intrat sub incidenţa codului roşu de caniculă, în ultima lună fiind înregistrate 16 zile în care mercurul termometrelor a indicat temperaturi de 35 de grade Celsius.
Potrivit acestuia, judeţul Covasna nu a fost ocolit nici de ploi torenţiale însoţite de tunete, fulgere şi uneori chiar şi de grindină, până în prezent cinci UAT-uri, respectiv Târgu Secuiesc, Cernat, Cătălina, Dalnic şi Valea Crişului, raportând pagube semnificative înregistrate de agricultori din cauza furtunilor.
Prefectul a precizat că din cauza vremii extrem de calde, opt cursuri de apă au secat complet sau pe unele secţiuni - Mărtineni (Cătălina), Zăbala, Fundul Pârâului (la nord de Zăbala), Ojdula, Saciova, Belinul Mic, Belinul Mare şi Debren.
Acesta a mai menţionat că, în conformitate cu Legea Apelor 107/1996, Sistemul de Gospodărire de Apelor a instituit, începând cu data de 15 iulie, restricţii de folosire a apei, treapta 4, pe pâraiele Turia, Caşin, Mărcuşa (Cătălina) şi Borviz, ceea ce înseamnă că nu se poate extrage apă pentru irigaţii, măsura afectând 33 de utilizatori.
De asemenea, au fost instituite restricţii treptele 2 şi 3 pe cursurile de apă Valea Crişului, Aita şi Belin, unde consumul a fost limitat la 40-50%, măsura afectând patru ferme piscicole.
Acesta a mai menţionat că aprovizionarea cu apă potabilă a populaţiei este, deocamdată, satisfăcătoare, deoarece, cu excepţia zonelor Baraolt şi Covasna, alimentarea se face din puţuri de mari adâncimi, însă a îndemnat locuitorii judeţului să nu facă risipă de apă.