Maramureş: Sezonul de vânătoare la urs nu va afecta habitatul din Parcul Naţional Munţii Rodnei
Efectivele de urs din Parcul Naţional Munţii Rodnei se încadrează în limite acceptabile, iar începerea sezonului de vânătoare din luna septembrie n-ar putea afecta habitatul parcului, a informat, joi, biologul Claudiu Iuşan.
22 August 2024, 21:53
'Vânătoarea are rolul ei în managementul unor specii, însă de la vânarea exemplarelor problemă ce sunt agresive, bolnave şi până la vânarea celor mai viguroase exemplare ce contribuie la vitalizarea generaţiilor următoare, e un pas mare şi ilogic de a fi pus în legalitate. Nu sunt în asentimentul iubitorilor de sânge şi carne de urs sau trofee în panoplii şi nu cred ca această vânătoare la trofeu va rezolva problema atacurilor de urs', a spus Claudiu Iuşan.
Biologul Parcului Naţional Munţii Rodnei a subliniat că apariţia urşilor la stânele de oi în ultimii ani au fost rare.
'Din cele peste 150 stâne de oi din Munţii Rodnei, în ultimii 20 ani nu sunt înregistrate incidente cu mortalitate în rândul celor care muncesc la stâne; deci există o comuniune între om şi carnivore mari. Consider ca putem găsi soluţii la problema acestor incidente soldate cu atacuri. Să nu abandonăm deşeuri menajere în natură, să nu forţăm nota şi să ne apropiem de urşii cu comportament denaturat, să utilizăm garduri electrice pentru adăpostirea peste noapte a animalelor domestice şi a stupinelor', a mai precizat Claudiu Iuşan.
Agenţii de turism specializate oferă pachete celor care intenţionează să participe la sezonul de vânătoare pentru urs din luna septembrie, preţul oscilând între 1.200 şi 10.000 de euro, în funcţie de serviciile oferite participanţilor.
Parcul Naţional Munţii Rodnei se întinde pe teritoriul judeţelor Maramureş şi Bistriţa Năsăud pe o suprafaţă estimată la peste 47.000 de hectare. Parcul a fost înfiinţat în anul 1932 şi este renumit pentru populaţia de capră neagră, dar şi pentru locurile spectaculoase care pot fi admirate de turişti. AGERPRES