Noul Cod Silvic: Reforme pentru protejarea pădurilor. Tăierile la ras, interzise în aproape jumătate dintre suprafaţe
Guvernl a aprobat joi, 21 martie a.c., proiectul de lege privind Codul Silvic, document elaborat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii - 'Reforma sistemului de management şi a celui privind guvernanţa în domeniul forestier prin elaborarea unei noi Strategii forestiere naţionale şi a legislaţiei subsecvente'.
21 Martie 2024, 16:01
Intrarea în vigoare a acestui act normativ este menită să raţionalizeze cadrul juridic, să combată exploatarea forestieră ilegală şi să îmbunătăţească gestionarea pădurilor.
Una dintre cele mai importante prevederi ale noului Cod Silvic interzice tăierile la ras în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării, după ce, până în prezent, acestea erau interzise doar în Parcurile Naţionale.
De asemenea, se va extinde interdicţia în Parcurile Naturale (dar şi în toate siturile Natura 2000).
Un alt element de noutate este suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2 celor care nu respectă legea.
În plus, documentul va permite statului să îşi asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite şi abandonate de proprietar şi stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure.
De asemenea, noul Cod Silvic dă dreptul proprietarului de pădure (fie el stat sau privat) la soluţii alternative de pază: de la structuri specializate, la pază organizată în regim propriu şi în baza unui regulament, cu precizarea că paza pădurii este obligatorie prin lege.
Totodată, vor fi stabilite comunităţile dependente de produsele pădurii şi prioritizate în accesul la resurse forestiere şi apare termenul de 'folosinţă agrosilvică', ceea ce înseamnă că păşunile şi culturile agricole vor putea fi integrate cu arbori şi arbuşti.
Acelaşi act normativ prevede apariţia Consiliului Naţional al Silviculturii, care urmăreşte exercitarea în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic; sunt definite ecosistemele cu valoare ridicată de conservare şi se instituie Catalogului naţional al ecosistemelor cu înaltă valoare de conservare - strict protejate.
Potrivit unei alte prevederi din Codul Silvic, toţi proprietarii de pădure din România vor fi incluşi în Registrul Forestier Naţional.
De asemenea, apare un concept nou - 'insulele de îmbătrânire', care devin mecanismul prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu mare rol în menţinerea biodiversităţii vor fi protejate de tăieri.
Alt articol reglementează accesul pe jos sau cu bicicleta pe terenurile din Fondul Forestier Naţional.