Poluarea aerului: Top 5 cele mai afectate țări din lume; București, pe locul 3 - în topul orașelor europene poluate
Te-ai întrebat vreodată care țări sunt cele mai poluate? Raportul anual IQAir a dezvăluit lista țărilor cu cea mai mare poluare a aerului pentru anul 2022.
Articol de Simona Lazăr, 31 Martie 2023, 23:17
„Poluarea aerului este unul dintre cele mai mari riscuri de mediu pentru sănătate”, spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Organismul sanitar adaugă: „Efectele combinate ale poluării aerului înconjurător și ale poluării aerului din interior sunt asociate cu 6,7 milioane de decese premature pe an”.
Astfel, acest lucru îl face o problemă majoră de sănătate care atrage atenția autorităților guvernamentale. În fiecare an, compania elvețiană IQAir își publică raportul privind calitatea aerului în lume și clasifică cele mai proaste țări în ceea ce privește poluarea aerului. Acest al cincilea raport privind 2022 a fost publicat marți, 14 martie 2023. Autorii acestui raport mărturisesc că dezvăluie „detalii alarmante despre cele mai poluate țări, teritorii și regiuni de pe planetă în 2022”.
Țările cu cel mai respirabil aer sunt în Nord
„Pentru raportul din acest an, datele de la peste 30.000 de stații de monitorizare a calității aerului din 7.323 de site-uri din 131 de țări, teritorii și regiuni au fost analizate de oamenii de știință de la IQAir în domeniul calității aerului”, explică experții.
Conform rezultatelor, aerul este mai respirabil în Europa, și cu atât mai mult în Nord. Printre cei mai buni studenți din Europa, găsim așadar Reykjavik (în Islanda), Tallinn (în Estonia) și Helsinki (în Finlanda).
Cu toate acestea, europenii sunt departe de a fi studenți buni. Dintre cele mai poluate orașe de pe continent, raportul citează în ordine:
- Atena (capitala Greciei);
- Sofia (capitala Bulgariei);
- București (capitala României).
La rândul său, Parisul se află pe locul 9. Raportul estimează concentrația medie de PM2,5 (particule fine) în Franța la 12,7μg/m3 în 2022. Astfel, Franța este de peste două ori peste recomandările OMS.
Particule fine: doar 5% dintre țări respectă recomandările OMS
Pentru a calcula poluarea aerului, cercetătorii trebuie să detecteze PM2,5. Acestea sunt particule fine cu un diametru de 2,5 microni (μm). Aceste particule sunt dăunătoare sănătății și pot crește în special riscul de a contracta boli cardiovasculare și respiratorii. Astfel, OMS a stabilit un prag care nu trebuie depășit. Această medie anuală este de 5 µg/m3 sau mai puțin. Potrivit raportului realizat pentru anul 2022, doar 6 țări au respectat această directivă: Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda și Noua Zeelandă. Aceasta reprezintă doar 4,6% din orașele și regiunile europene.
Astfel, din cele 131 de țări, 118 nu au respectat această instrucțiune, adică 90% dintre ele. Totuși, dacă marea majoritate poluează prea mult, ei nu sunt egali. Descoperiți lista celor mai poluate 5 țări din lume conform clasamentului.
1) Ciad
N'Djamena, capitala Ciadului, este cel mai poluat oraș din lume conform raportului. Cercetătorii estimează prezența PM2,5 (particule fine) la 89,7 µg/m3, adică de 17 ori mai mare decât recomandarea anuală a OMS.
2) Irak
Bagdadul, capitala Irakului, ocupă locul al doilea. Cercetătorii estimează PM2,5 la 80,1 µg/m3, de 16 ori mai mare decât recomandările OMS.
3) Pakistan
Islamabad, capitala Pakistanului, are un nivel estimat de PM2,5 de 70,9 µg/m3, care este de 14 ori mai mare decât recomandarea anuală a OMS.
4) Bahrain
Manama, capitala Bahrainului este al 4-lea cel mai poluat oraș din lume conform clasamentului. Cercetătorii OMS estimează prezența PM2,5 la 66,6 µg/m3, de 13 ori mai mult decât este recomandat.
5) Bangladesh
Dhaka, capitala Bangladeshului, a ajuns pe locul 5 în clasament. OMS estimează PM2,5 la 65,8 µg/m3, care este de 13 ori mai mare decât recomandarea anuală a OMS.