Râurile din Mureş nu sunt încă la cotele care să impună restricţii de consum a apei
Un raport al Apelor Române arată că patru râuri importante din România au secat într-un interval de aproximativ o zi din cauza secetei, iar alte 37 de râuri sunt în pericol să sece.
29 August 2024, 17:47
Seceta accentuată a redus debitele râurilor şi în judeţul Mureş, însă acestea nu au ajuns la cotele care să impună restricţii în folosirea apei, a explicat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, Simona Neagu:
"În judeţul Mureş, avem în administrare o singură acumulare permanentă, Bezidul. Coeficientul de umplere al acumulării este de 86%. În ceea ce priveşte debitele de apă de pe cursurile monitorizate, nu s-au înregistrat valori apropiate de debitele de atenţie-avertizare pe perioada verii, în vederea aplicării planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare."
Specialiştii propun o serie de măsuri care ar putea duce la protejarea cursurilor de apă. Klaus Birthler, arhitect şi fondator al Asociaţiei "Unda Verde", susţinea prevederea în planurile urbanistice a localităţilor a zonelor verzi pentru protecţia cursurilor de apă.
În plus, plantarea arborilor pe maluri ar putea reduce evaporarea apei, prin formarea unei galerii de vegetaţie deasupra luciului de apă, susţine Klaus Birthler: "Este foarte important ca, în tema de proiectare, să fie menţionată conceperea unei zone de verzi de protecţie a cursului de apă. Este important felul în care gestionezi, efectiv, suprafaţa localităţii, câte spaţii verzi sunt care acumulează apa atunci când este ploaie. În afară de secetă, avem probleme şi cu inundaţiile. Dacă, în oraşele şi localităţile noastre, creăm nişte sisteme de spaţii verzi cu rol de burete, atunci încercăm să stabilizăm situaţia."
La nivel naţional, seceta prelungită a afectat 270 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale. Alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii din cauza secetei în peste 650 de localităţi.
RADOR