Repopularea Dunării cu sturioni
În cursa pentru salvarea speciei de sturioni dunăreni (nisetru, morun și păstrugă), sute de pui de nisetru au luat startul săptămâna trecută, pe Dunăre, la Isaccea.
Articol de Antena Satelor, 29 Aprilie 2024, 16:03
Cei aproape 600 de pui de sturion au fost adusi intr-o acțiune demonstrativă, si au fost echipați cu dispozitive de identificare de tip PIT și marcați cu o culoare specială, aptă să reziste până la un an.
Lansarea a avut loc în cadrul unui proiectului, inițiat de Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții (BOKU) din Viena, program ce urmărește să păstreze diversitatea genetică a celor trei specii de sturioni dunăreni într-o bancă de gene centralizată, vie, prin achiziția de reproducători pentru cele trei specii și găzduirea lor în facilități speciale, dar si in salbaticie.
In Romania ultimilor ani sunt populatii reduse de sturioni, proiectul Universitatii BOKU vine in sprijinul sustinerii speciei.
Cristina Munteanu, Coordonator Național – sturioni, WWF-România spune:
”Evenimentul ne dă o doză de optimism, fiind un bun început pentru promovarea angajamentului extins de populare cu sturioni a Dunării, prin câteva proiecte cheie în care noi, WWF, suntem parte. Ne dorim să îmbunătățim semnificativ gradul de conștientizare a publicului cu privire la importanța sănătății ecosistemelor apelor și a speciilor valoroase, cum sunt sturionii. Ideea cu aceste populării este să susținem aceste populații. In cazul nisetrului este un pic important să se facă populare, pentru că timp de 12 ani nu s-au mai înregistrat pui născuți natural în Dunăre. Abia în 2022, "Institutul Delta Dunării" din Tulcea, a identificat câțiva pui născuți în sălbăticie, deci sălbatici, nu populați. Este esențial ca populațiile de nisetru să fie susținute cât de mult se poate, pentru ca să-și poată reveni mai repede."