Rezerva de apă aproape este refăcută, coeficientul de umplere în principalele lacuri este de aproape 75%
Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt joi în creştere, respectiv în jurul valorii de 3.800 mc/s, faţă de miercuri, când au înregistrat valoarea de 3.300 mc/s, dar încă se află sub media lunii noiembrie (4.650 mc/s), informează Administraţia Naţională 'Apele Române' (ANAR), într-o postare pe Facebook.
02 Noiembrie 2023, 13:19
Dunărea îşi va menţine tendinţa de creştere, ajungând la 5.200 mc/s în data de 8 noiembrie, conform prognozei emise de Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Potrivit sursei citate, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 74,58% şi poate satisface necesarul pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.
Specialiştii ANAR monitorizează mai multe secţiuni de râuri unde se înregistrează debite deficitare pentru această perioadă (peste jumătate la Dunăre) fiind instituit Planul de restricţii şi folosire a apei pentru secţiunile aferente bazinelor hidrografice Buzău-Ialomiţa şi Dobrogea-Litoral, faza I (atenţionare - inclusiv pentru Cernavodă).
De asemenea, în bazinul hidrografic Prut-Bârlad (judeţele Iaşi, Botoşani şi Vaslui), se aplică Planul de restricţii (treptele II şi III), debitele fiind sub cele minime necesare pentru câteva folosinţe piscicole şi de irigaţii.