Sistemele fotovoltaice Hibrid, o alternativă viabilă care oferă proprietarilor de case un plan de economii durabil
Consumatorii casnici și industriali de electricitate care doresc să își asigure propriul consum prin investiții în instalații fotovoltaice se lovesc atât de lipsa de stabilitate a legislației, cât și de dificultăți în procesul de avizare și de inadecvarea rețelelor electrice în privința condițiilor de preluare a energiei regenerabile.
Articol de Simona Lazăr, 21 Noiembrie 2023, 11:50
Pentru ca România să poată atinge obiectivele climatice trasate prin Green Deal, va trebui să accelereze procesul de instalare de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile. Dar nici acest lucru nu va fi suficient, atâta timp cât rețelele electrice sunt nepregătite pentru un flux tot mai mare de energie intermitendă și meteo-dependentă. Una dintre soluțiile Darcom Energy la această situație este reprezentată de sistemele fotovoltaice Hibrid, o alternativă viabilă care oferă proprietarilor de case un plan de economii durabil pe termen lung și energie curată.
„Am finalizat mai multe sisteme industriale cu stocare care pot susține o fabrică atunci când nu are rețea publică de energie, soluții care devin tot mai relevante, în condițiile rețelei publice din ce în ce mai instabilă. Serviciile companiei vizează sectoarele industrial, comercial, auto, maritim, office și rezidențial”, a declarat Cornel Eftenoiu, directorul general al Darcom Energy.
Sistemele fotovoltaice Hibrid au numeroase aplicații, precum aducerea energiei electrice în zonele rurale și îndepărtate, alimentarea cu energie de urgență în timpul dezastrelor naturale sau utilizarea energiei de rezervă pentru zonele care se confruntă cu întreruperi frecvente în alimentarea cu electricitate. Aceste sisteme fotovoltaice hibride livrate de Darcom Energy pot fi conectate la rețeaua electrică publică, permițând utilizatorilor să împartă sau să preia energie din rețeaua publică în funcție de nevoi. Aceasta poate asigura o rezervă suplimentară de energie în cazul în care producția solară și stocarea nu sunt suficiente pentru a acoperi consumul.
Până în prezent, Darcom Energy a instalat peste 950 de sisteme fotovoltaice în țară, preponderent pentru clienți industriali. Echipamentele utilizate de Darcom Energy sunt importate direct din Olanda, Germania, Italia și Austria. Numai în 2023, compania a montat 185 de sisteme fotovoltaice care însumează o capacitate de peste 25 MW. Cea mai mare capacitate instalată este de 3 MW, dar compania are proiecte unde companii care au sedii la nivel național, apelează la astfel de instalații pentru fiecare punct de lucru, unele dintre ele cu capacitate însumată mai mare de 5 MW.
Peste 30% din consumul de energie din România este produs din surse regenerabile, fiind peste media europeană și în fața unor țări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, cum este cazul Italiei, Franței sau Poloniei. Topul țărilor cu cel mai mare consum de energie din surse regenerabile este condus de Austria (76,2%), urmată de Suedia (peste 75%) și Danemarca, fiind completat de Portugalia și Croația. 2value.ro