Temperaturi caniculare și perioade de instabilitate: Prognoza meteo până la 1 iulie
Vremea va continua să fie caniculară în toate regiunile ţării, cu valori termice ce se vor apropia chiar şi de 38 de grade, iar episoadele de instabilitate atmosferică îşi vor face simţite prezenţa pe aproape întreaga perioadă de prognoză (17 iunie - 1 iulie), conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
17 Iunie 2024, 15:43
În Banat, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, va deveni caniculară, iar disconfortul termic se va accentua.
Media temperaturilor maxime va urca, de la 31 de grade în prima zi, până în jurul a 37 de grade în ultimele zile, iar minimele, de la 15 grade, la 19 - 21 de grade. În 23 şi 24 iunie, se va răci, iar temperaturile vor scădea cu aproximativ 4 grade - ca minime şi cu 7 - 8 grade, ca maxime.
În zilele care vor urma, nu vor mai fi variaţii termice semnificative în ceea ce priveşte media minimelor, dar a maximelor va fi în uşoară creştere.
Vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, aproape în fiecare zi, începând cu data de 23 iunie.
În Crişana, până sâmbătă, 22 iunie, vremea va fi într-un proces de încălzire, disconfortul termic se va accentua treptat, iar în ultimele zile va fi şi caniculă.
Media temperaturilor maxime va urca, de la 29 de grade în prima zi, până în jurul a 36 de grade în ultimele, iar a minimelor, de la 15 grade, la 18 - 20 de grade. În 23 şi 24 iunie, se va răcori, temperaturile urmând să scadă cu 3-4 grade (noaptea) şi cu 6 - 7 grade (ziua).
În zilele care vor urma minimele termice vor fi aproximativ constante, dar maximele vor creşte uşor şi treptat. Vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, aproape în fiecare zi, începând cu data de 22 iunie.
În Transilvania, vremea se va încălzi, iar disconfort termic se va accentua treptat, până spre sfârşitul primei săptămâni.
Media temperaturilor maxime va urca, de la 28 de grade în prima zi, până în jurul a 34 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 13 grade, la 15 - 17 grade.
În 23 şi 24 iunie, temperaturile vor scădea, cu 3 - 4 grade (minimele) şi cu 6 - 7 grade (maximele). Ulterior, media minimelor termice va fi aproximativ constantă, dar cea a maximelor va avea un uşor trend de creştere.
Probabilitatea pentru perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, va fi mai ridicată în intervalul 23 - 28 iunie.
În Maramureş, până spre finalul primei săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creştere, iar disconfort termic se va accentua.
Media temperaturilor maxime va urca, de la 27 de grade în prima zi, până în jurul a 33 de grade în ultimele 3 - 4 zile, iar a minimelor, de la 14 grade, la 16 - 18 grade.
În 23 şi 24 iunie, temperaturile vor scădea, cu până la 3 - 4 grade (minime) şi cu 6 - 7 grade (maxime). Apoi, media minimelor termice va fi aproximativ constantă, dar a maximelor va avea un uşor trend de creştere.
Probabilitatea pentru perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, va fi mai ridicată la finalul primei săptămâni şi în primele zile ale celei de-a doua.
În Moldova, vremea se va încălzi, iar disconfort termic se va accentua treptat, în special în jumătatea sudică a regiunii, până spre sfârşitul primei săptămâni.
Media temperaturilor maxime va fi în creştere, de la 29 de grade, în prima zi, până la 33 - 34 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 14 grade, la 17- 19 grade.
În zilele de 23 şi 24 iunie, temperaturile maxime vor scădea, cu până la 5 grade, în timp ce minimele cu aproximativ 4 grade.
În zilele următoare, media minimelor termice va fi aproximativ constantă, dar a maximelor va avea un uşor trend de creştere.
Probabilitatea pentru perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, va fi mai ridicată în intervalul 23 - 28 iunie.
În Dobrogea, vremea va fi caldă, călduroasă în zona continentală, în special în prima săptămână când şi disconfortul termic va fi ridicat.
Media temperaturilor, pe întreaga regiune, va avea variaţii, în general, între 29 şi 32 de grade în cazul maximelor şi între 17 şi 20 de grade în cel al minimelor.
Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, cu o probabilitate mai mare în primele zile ale intervalului, dar mai ales în cea de a doua săptămână.
În Muntenia, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, va fi caniculă pe arii tot mai extinse, iar disconfortul termic se va accentua.
Media temperaturilor maxime va urca de la 33 de grade în prima zi până în jurul a 37 de grade în ultimele trei, iar a minimelor de la 15 - 16 grade la 19 - 21 de grade. În intervalul 23 - 25 iunie, temperaturile vor scădea cu 4 - 5 grade, ca minime, respectiv cu 6 - 7 grade, ca maxime.
În zilele ulterioare nu vor mai fi variaţii termice semnificative în ceea ce priveşte media minimelor, dar a maximelor va fi în uşoară creştere. Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică pe alocuri în prima săptămână şi pe arii mai extinse în cea de a doua.
În Oltenia, până în data de 22 iunie, vremea va deveni extrem de caldă, va fi caniculă pe arii tot mai extinse, iar disconfortul termic se va accentua.
Media temperaturilor maxime va urca, de la 33 de grade în prima zi, până spre 37 - 38 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 15- 16 grade, la 19 - 21 de grade.
Din 23 iunie şi până pe 25 iunie, temperaturile vor scădea cu 4 - 5 grade, pe timpul nopţilor, şi cu 6 - 7 grade, ziua. Mai târziu, nu vor fi variaţii termice semnificative în cazul mediei minimelor, dar a maximelor va fi în uşoară creştere.
Probabilitatea pentru perioade cu instabilitate atmosferică va fi mai mare în cea de-a doua săptămână.
La munte, vremea va fi într-un proces de încălzire, iar disconfortul termic va creşte, până spre finalul primei săptămâni.
Media temperaturilor maxime va urca, de la 19 de grade în prima zi, până spre 24 - 25 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 9 - 10 grade, la 14 - 16 grade. În zilele de 23 şi 24 iunie, temperaturile vor scădea cu 4 - 5 grade minimele şi cu aproximativ 6 - 7 grade, maximele.
În zilele care vor urma temperaturile nu vor avea variaţii importante. Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, pe alocuri în prima săptămână şi pe arii mai extinse în cea de a doua.