Vreme extrem de caldă și instabilă în majoritatea regiunilor, în următoarele săptămâni
Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (22 iulie - 4 august) se anunţă a fi unul schimbător, în majoritatea regiunilor, cu perioade în care valorile termice vor continua să fie caniculare, dar şi cu zile în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, arată estimările publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
22 Iulie 2024, 13:45
În Banat, în primele două zile ale săptămânii, vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară la câmpie, cu o medie a valorilor termice diurne de 33 - 34 de grade.
Răcirea estimată pentru intervalul 24 - 26 iulie va aduce temperaturi medii zilnice în jurul a 28 de grade.
La finalul lunii iulie, vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor cu temperaturi maxime, în medie cuprinse între 33 şi 35 de grade, iar la început de august vor fi valori în jurul a 32 de grade.
Temperaturile minime vor fi în jurul a 18 grade, până în 24 iulie, dar şi în jurul datei de 30 iulie, iar în restul intervalului, media acestora va fi de 15 - 16 grade.
Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai ridicată în perioada 24 - 26 iulie şi după 2 august.
În Crişana, luni şi marţi, vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în zona de câmpie din sudul regiunii. Media valorilor termice diurne va fi de 32 - 33 de grade.
Scăderea de temperatură va fi semnificativă în perioada 24 - 26 iulie, când media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 26 - 27 de grade.
La finalul lunii iulie, vremea va deveni din nou călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor, cu temperaturi maxime, în medie, cuprinse între 32 şi 34 de grade.
La început de august vor fi valori termice în jurul a 31 de grade. Temperaturile minime vor ajunge la 18 grade până în 24 iulie, dar şi în jurul datei de 30 iulie, iar în restul intervalului, media acestora va fi de 15 - 16 grade.
Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai ridicată în perioada 24 - 26 iulie, dar va fi în creştere şi după 2 august.
În Transilvania, în primele două zile din intervalul de prognoză, media temperaturilor maxime va fi în jurul a 30 de grade, apoi va scădea semnificativ, iar în zilele de 25 şi 26 iulie când se va ajunge la valori de 24 de grade.
Va urma un proces de încălzire treptată, astfel că, în 29 iulie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 32 de grade, iar pentru finalul lunii iulie şi începutul lunii august sunt estimate valori în general de 28 - 29 de grade.
Media zilnică a temperaturilor minime va fi de 16 grade în primele zilei ale intervalului şi în jurul a 14 grade în restul intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 22 - 27 iulie, însă ploi pe arii mai extinse vor fi în zilele de 24, 25 şi 26 iulie, când şi cantităţile de apă vor fi însemnate.
Probabilitatea pentru ploi va fi în creştere şi după 1 august.
În Maramureş, la începutul acestei săptămâni, media temperaturilor maxime va fi 30 - 31 de grade, după care va scădea semnificativ, iar în zilele de 25 şi 26 iulie, când se va ajunge la valori de 25 de grade.
Va urma un proces de încălzire treptată, astfel că, în zilele de 28 şi 29 iulie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 31 de grade, iar pentru finalul lunii iulie şi începutul lunii august sunt estimate valori în general de 28 - 30 de grade.
Media zilnică a temperaturilor minime va ajunge la 16 - 17 grade, în primele zilei ale intervalului, şi în jurul a 15 grade în restul intervalului.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 22 - 27 iulie, însă ploi pe arii mai extinse sunt prognozate pe 24 şi 25 iulie, când şi cantităţile de apă vor fi însemnate.
Probabilitatea pentru ploi va fi în creştere şi după 1 august.
În Moldova, media regională a temperaturilor maxime va prezenta variaţii semnificative în prima săptămână, astfel de la 30 - 32 de grade în primele zile se va ajunge la 26 de grade, în zilele de 25 şi 26 iulie, apoi se va reveni la 32 de grade, în 28 şi 29 iulie.
La final de iulie şi început de august sunt estimate temperaturi maxime în jurul a 29 de grade.
Media temperaturilor minime va fi de 16 - 18 grade, cu cele mai ridicate valori în primele trei zile ale intervalului şi în zilele de 29 şi 30 iulie.
Vor fi ploi pe arii relativ extinse în 25 şi 26 iulie, când şi cantităţile de apă pot fi însemnate. Probabilitatea apariţiei ploilor va fi în creştere şi după data de 2 august.
În Dobrogea, în primele trei zile ale săptămânii, vremea va fi călduroasă, local caniculară în zona continentală a regiunii, cu o medie a valorilor termice diurne de 32 - 34 de grade.
În 25 şi 26 iulie, valorile termice diurne vor marca o scădere, până la o medie pe întreaga regiune de 28 de grade, însă în 28 şi 29 iulie se va reveni la o medie de 33 - 34 de grade.
La finalul lunii iulie şi la început de august vor fi valori termice diurne în jurul a 32 de grade, caracterizând în continuare o vreme călduroasă.
Minimele termice vor caracteriza în continuare nopţi tropicale în mare parte din interval, cu valori medii de 20 - 22 de grade.
Sunt prognozate ploi în perioada 25 - 27 iulie, iar în restul intervalului regimul pluviometric se va menţine deficitar.
În Muntenia, până miercuri, 24 iulie, vremea va fi călduroasă, local caniculară în zona de câmpie, cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 33 de grade.
În 25 şi 26 iulie, valorile termice diurne vor marca o scădere, până la o medie pe întreaga regiune de 27 - 28 de grade, însă în 28 şi 29 iulie se va reveni la o medie de 33 - 34 de grade.
La finalul lunii iulie şi la început de august vor fi valori termice diurne în jurul a 32 de grade, ce vor caracteriza o vreme călduroasă.
Minimele termice vor fi în continuare tropicale (în jurul a 20 de grade), în perioada 22 - 24 iulie, apoi media acestora va scădea şi va oscila între 16 şi 18 grade.
Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine ridicat în prima săptămână, însă ploi pe arii mai extinse sunt prognozate în zilele de 25 şi 26 iulie.
Sunt posibile precipitaţii, în special în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate în creştere şi după data de 2 august.
În Oltenia, valorile termice diurne vor marca o scădere treptată, de la o medie regională de 34 de grade în prima zi din interval, până spre 28 de grade, în ziua de vineri (26 iulie), însă în zilele de duminică şi luni (28 şi 29 iulie) se va reveni la o medie de 33 - 34 de grade.
La finalul lunii iulie şi la început de august vor fi valori termice diurne în jurul a 32 de grade, caracterizând în continuare o vreme călduroasă.
Minimele termice vor caracteriza nopţi tropicale (medie de 19 - 20 de grade), în perioada 22 - 24 iulie, iar ulterior media acestora va scădea şi va fi cuprinsă între 16 şi 18 grade.
Instabilitatea atmosferică se va menţine ridicată în această săptămână. Ploi pe arii mai extinse sunt prognozate în zilele de 24, 25 şi 26 iulie.
De asemenea, precipitaţiile vor apărea în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate în creştere şi după 2 august.
La munte, media regională a temperaturilor maxime va prezenta variaţii semnificative în prima săptămână.
Astfel, de la 20 - 22 de grade, în primele zile, se va ajunge la 16 de grade, în zilele de 25 şi 26 iulie, apoi se va reveni la 22 de grade, în 28 şi 29 iulie.
La final de iulie şi început de august sunt estimate temperaturi maxime în jurul a 19 grade.
Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 10 şi 13 grade, cu cele mai ridicate valori în primele trei zile ale intervalului şi în zilele de 29 şi 30 iulie.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în perioada 22 - 27 iulie. Ploi pe arii mai extinse vor mai fi în zilele de 24, 25 şi 26 iulie, când şi cantităţile de apă se anunţă a fi însemnate.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere şi după data de 1 august.