Ascultă Radio Antena Satelor Live

Vremea instabilă continuă. Precipitații așteptate în prima săptămână din ianuarie

Meteorologii anunță o perioadă cu temperaturi oscilante în următoarele două săptămâni, marcate de variații bruște între zile mai calde și altele mai reci.

Vremea instabilă continuă. Precipitații așteptate în prima săptămână din ianuarie
Foto: Pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 30 Decembrie 2024, 16:33

După data de 3 ianuarie, probabilitatea de precipitații crește, în special sub formă de ploaie și ninsoare în zonele montane, conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 30 decembrie 2024 - 12 ianuarie 2025.

În Banat, în primele două zile, media valorilor termice diurne se va situa în jurul valorii de 6 grade, apoi în următoarele două zile va creşte până spre 11...12 grade. Din data de 3 ianuarie se va răci semnificativ, astfel că media maximelor va scădea până spre 3 grade.

Debutul celei de-a două săptămâni va aduce valori termice diurne în creştere (medie de 5...7 grade), după care variaţiile termice vor fi nesemnificative (2 grade). Media minimelor va fi de -3...-2 grade, în primele zile, apoi va creşte până spre 2 grade (3 ianuarie). Va urma o scădere uşoară a temperaturilor minime până în data de 6 ianuarie, când mediat, se vor situa în jurul valorii de -2 grade. În următoarele două zile, temperaturile nocturne se vor situa în jurul a -1 grad, apoi vor fi în scădere de la o zi la alta până spre finalul intervalului (spre -5 grade, în data de 12 ianuarie).

Nu vor fi precipitaţii în intervalul 30 decembrie - 2 ianuarie, însă ulterior probabilitatea de apariţie a acestora va fi ridicată, posibil mai însemnate cantitativ în perioada 3-8 ianuarie.

Şi în Crişana, la debutul primei săptămâni, media temperaturilor maxime va fi de 3...4 grade. Va urma o încălzire semnificativă în zilele de 1 şi 2 ianuarie, când mediat, vor fi maxime de 8...9 grade. Ulterior, media maximelor va scădea semnificativ, până spre valori de 2...3 grade (în zilele de 5 şi 6 ianuarie).

A două săptămână va aduce o uşoară creştere a mediei temperaturilor diurne (5 grade, în data de 7 ianuarie), după care va scădea şi se va situa în jurul a 1 grad (până la sfârşitul intervalului analizat). Media temperaturilor minime va fi de -3...-2 grade (în primele trei zile), apoi va creşte (2 grade, în data de 3 ianuarie).

Va urma o altă scădere a temperaturilor nocturne, spre o medie de -3 grade (6 ianuarie), după care, din nou, vor scădea începând cu data de 8 ianuarie (-1 grad) până spre finalul celei de-a doua săptămâni (-6 grade).

Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie, apoi va creşte până spre finalul intervalului. Cantităţile de apă pot fi însemnate în întervalul 3-8 ianuarie.

În Transilvania, media valorilor termice diurne va fi de 2...3 grade (în primele două zile), apoi va creşte treptat spre o valoare de 9 grade (2 ianuarie). După aceasta, vor scădea în perioada 3-6 ianuarie, astfel că media acestora va fi de 1...2 grade.

A doua jumătate a intervalului va marca o încălzire uşoară (până spre 4 grade, în ziua de 7 ianuarie), după care valorile diurne vor scădea şi vor fi de -1...0 grade (perioada 9-12 ianuarie).

Temperaturile nocturne vor avea o valoare mediată de -4 grade (în prima zi), apoi vor scădea şi se vor situa în jurul unei valori medii de -7 grade (1 ianuarie).

În următoarele nopţi, temperaturile vor creşte (spre -1 grad, în intervalul 3-4 ianuarie), apoi vor avea variaţii de la o zi la alta; în ultimele zile din a doua săptămână acestea vor scădea şi se vor situa, mediat, în jurul a -8 grade (11-12 ianuarie).

Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere din data de 3 ianuarie, posibil însemnate cantitativ în perioada 3-8 ianuarie.

Prima săptămână va debuta cu temperaturi maxime în creştere, în Maramureş, de la aproximativ 1 grad (30 decembrie) până spre 8 grade (2 ianuarie).

Va urma o răcire semnificativă, astfel încât temperaturile din timpul zilei vor ajunge până spre 1...2 grade (5-6 ianuarie), apoi vor scădea, din nou, din data de 8 ianuarie (de la 3 la 0 grade, cu cele mai mici valori în ultimele patru zile, din a doua săptămână). Media minimelor termice va avea variaţii între -5 şi -2 grade (în primele patru zile), apoi va creşte până spre 1 grad (3 ianuarie).

Va urma o scădere a temperaturilor din timpul nopţii, astfel că, în data de 6 ianuarie, media acestora va coborî spre -5 grade. Următoarele două zile vor marca o încălzire uşoară, până spre -2 grade (7-8 ianuarie), după care vor scădea începând cu data de 8 ianuarie (până la -6 grade la sfârşitul intervalului).

Probabilitatea de precipitaţii va fi în creştere din data de 3 ianuarie, posibil mai însemnate cantitativ în intervalul 3-8 ianuarie.

În Moldova, valorile termice diurne vor fi în creştere de la o zi la alta, de la o medie de 5 grade până spre 11 grade (în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie).

Va urma o răcire bruscă a vremii, astfel încât media maximelor se va situa între 2 şi 5 grade (3-7 ianuarie), după care va continua să scadă până la o valoare mediată de 0 grade (9-12 ianuarie). În ceea ce priveşte temperaturile minime, media acestora va creşte de la -4 grade (31 decembrie) până spre 1 grad (3 ianuarie), apoi va urma o scădere de la o zi la alta, astfel că în data de 6 ianuarie se vor înregistra valori în jurul a -4 grade.

A doua săptămână va debuta cu o creştere uşoară a temperaturilor nocturne (spre aproximativ -3 grade, în zilele de 7 şi 8 ianuarie), iar apoi vor scădea până a o medie de -6 grade, la finalul perioadei analizate (10-12 ianuarie).

Temporar vor fi precipitaţii din data de 3 ianuarie şi până spre finalul celei de-a doua săptămâni, însă vor fi destul de slabe cantitativ.

În Dobrogea, în primele patru zile se remarcă o creştere a temperaturilor maxime, de la o medie de 6 grade până spre 12 grade.

Din data de 3 ianuarie se poate observa o scădere a valorilor termice diurne, astfel că în perioada 5-6 ianuarie, acestea vor ajunge la o valoare mediată de 6 grade. Săptămâna a doua va debuta cu o uşoară creştere (spre 7...8 grade), după care se evidenţiază o nouă scădere până spre finalul intervalului (de la 7 grade în data de 8 ianuarie, până la 3 grade în 12 ianuarie).

Media temperaturilor minime va creşte în prima săptămână de la -1 grad până la o valoare de 2 grade (în perioada 3-5 ianuarie); ulterior apar variaţii termice de la o zi la alta, iar spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni se remarcă o altă scădere a temperaturilor din timpul nopţii (de la 1 grad în 9 ianuarie, până la -2 grade în 12 ianuarie).

Nu vor fi precipitaţii între 30 decembrie şi 3 ianuarie, însă ulterior va creşte probabilitatea acestora, posibil mai însemnate cantitativ în intervalele 4-6 ianuarie şi 8-9 ianuarie.

În Muntenia, în primele patru zile de prognoză, media valorilor termice diurne va creşte de la 7 până la 12 grade, apoi va scădea semnificativ, astfel că în data de 6 ianuarie se va atinge valoarea de 5 grade.

Aceeaşi valoare a mediei temperaturilor maxime se remarcă şi în data de 8 ianuarie, apoi spre finalul intervalului va scădea până în jurul a 2...3 grade.

În cazul temperaturilor din timpul nopţii, în prima săptămână se observă o creştere a mediei acestora de la -3...-2 grade (30 decembrie - 1 ianuarie) până în jur de 0 grade (3-5 ianuarie).

Ulterior, minimele termice se vor menţine în jurul unei valori medii de -2 grade (6-9 ianuarie), după care vor coborî la o medie de -5 grade, la finalul perioadei analizate.

În prima parte a intervalului nu vor fi precipitaţii, însă din data de 4 ianuarie va creşte probabilitatea de apariţie a acestora; vor fi posibil mai însemnate cantitativ îndeosebi în perioadele 4-6 ianuarie şi 8-9 ianuarie.

În Oltenia, media valorilor termice diurne de la începutul intervalului de prognoză (30-31 decembrie) va avea o valoare de 9 grade şi va creşte până în jurul a 13 grade (2 ianuarie). După aceasta se evidenţiază o răcire semnificativă până în data de 6 ianuarie, când vor fi valori în jur de 4 grade.

Aceeaşi valoare mediată va avea loc şi pe data de 8 ianuarie, apoi temperaturile maxime vor scădea, astfel că la finalul intervalului se vor înregistra 2 grade.

În ceea ce priveşte temperaturile nocturne, media acestora va fi de -3...-2 grade în primele zile, apoi vor creşte spre 0 grade (3-5 ianuarie). În continuare, variaţiile termice vor fi nesemnificative până în data de 9 ianuarie (-2 grade), ulterior temperaturile vor scădea spre -5 grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă în intervalul 30 decembrie - 3 ianuarie, apoi va fi temporar ridicată până la sfârşitul intervalului de referinţă.

La munte media temperaturilor de pe parcursul zilei va fi pozitivă în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie, cu valori cuprinse între 4 şi 6 grade.

Din data de 3 ianuarie va urma o răcire a vremii, astfel că media maximelor va scădea până spre -4 grade (5 ianuarie); ulterior, valorile diurne vor creşte uşor (spre -1 grad, în 7 ianuarie), după care vor scădea treptat, ajungând până în jurul a -4 grade, la sfârşitul intervalului analizat (9-12 ianuarie).

În primele cinci nopţi, temperaturile minime se vor încadra, mediat, între -4 şi -2 grade, apoi vor scădea până la o valoare de -8 grade, în zilele de 5 şi 6 ianuarie); în a doua săptămână, media minimelor va avea variaţii între -10 şi -6 grade, cu cele mai mici valori la finalul întregului interval de referinţă (10-12 ianuarie).

Vor fi precipitaţii începând cu data de 3 ianuarie, iar probabilitatea pentru cantităţi însemnate de apă va fi mai ridicată în perioada 3-8 ianuarie.

Val de praf saharian prognozat pentru România în această săptămână
Mediu 14 Aprilie 2025, 11:10

Val de praf saharian prognozat pentru România în această săptămână

Un val de particule de praf saharian va traversa România în intervalul 14–18 aprilie, potrivit unei informări transmise de...

Val de praf saharian prognozat pentru România în această săptămână
Cod galben de vânt în judeţe din Banat şi Moldova, până miercuri dimineaţa
Mediu 14 Aprilie 2025, 10:41

Cod galben de vânt în judeţe din Banat şi Moldova, până miercuri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă...

Cod galben de vânt în judeţe din Banat şi Moldova, până miercuri dimineaţa
Seism ușor în Banat, înregistrat sâmbătă dimineața
Mediu 12 Aprilie 2025, 10:38

Seism ușor în Banat, înregistrat sâmbătă dimineața

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineaţa, în regiunea Banat, potrivit datelor...

Seism ușor în Banat, înregistrat sâmbătă dimineața
Cod portocaliu de vânt puternic în zona montană a judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara
Mediu 11 Aprilie 2025, 10:10

Cod portocaliu de vânt puternic în zona montană a judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri dimineaţa o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic...

Cod portocaliu de vânt puternic în zona montană a judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara
ANM menține codurile de vânt și viscol în vigoare și extinde perioada de atenționare
Mediu 10 Aprilie 2025, 13:38

ANM menține codurile de vânt și viscol în vigoare și extinde perioada de atenționare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, noi avertizări de Cod galben și Cod portocaliu pentru...

ANM menține codurile de vânt și viscol în vigoare și extinde perioada de atenționare
Vreme deosebit de rece și coduri galbene de ninsori în mai multe județe, până la sfârșitul săptămânii
Mediu 09 Aprilie 2025, 10:38

Vreme deosebit de rece și coduri galbene de ninsori în mai multe județe, până la sfârșitul săptămânii

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări pentru vreme severă în toată țara, valabile până la sfârșitul...

Vreme deosebit de rece și coduri galbene de ninsori în mai multe județe, până la sfârșitul săptămânii
Poluarea aerului va fi pedepsită penal, la fel ca apele sau solul
Mediu 08 Aprilie 2025, 15:22

Poluarea aerului va fi pedepsită penal, la fel ca apele sau solul

Un nou proiect de lege care prevede includerea aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune, a...

Poluarea aerului va fi pedepsită penal, la fel ca apele sau solul
Asociația Forestierilor trage un semnal de alarmă privind necesitatea finanțării silvice
Mediu 07 Aprilie 2025, 15:23

Asociația Forestierilor trage un semnal de alarmă privind necesitatea finanțării silvice

România trebuie să transforme pădurile dintr-o simplă resursă naturală într-o infrastructură strategică, susținută financiar...

Asociația Forestierilor trage un semnal de alarmă privind necesitatea finanțării silvice