Aplicarea noii legi a pensiilor presupune un efort considerabil din partea Guvernului (Mircea Coşea)
Aplicarea noii legi a pensiilor presupune un efort considerabil din partea Guvernului, întrucât România în momentul de faţă nu poate suporta aceste majorări, este de părere profesorul în economie Mircea Coşea.
21 Noiembrie 2023, 12:06
El a declarat că executivul va face tot posibilul să respecte aceste promisiuni, întrucât urmează un an electoral, dar efectele vor apărea în 2025 şi vor fi foarte greu de suportat de către populaţie.
Mircea Coşea: „Această lege este o bombă cu explozie întârziată, pentru că banii, într-o manieră sănătoasă, sustenabilă, nu există. Atunci când ai un deficit bugetar de talia celui pe care îl avem acum, la care se mai adaugă un deficit comercial şi un deficit al contului curent, e foarte greu, imposibil să faci faţă unei economii care va scădea ca putere, pentru că toate aceste legi ale austerităţii atacă economia reală, nu o liberalizează. Deci banii curaţi, ca să zic aşa, bani din economie nu vor fi. Şi atunci există două posibilităţi pe care le va folosi Guvernul: împrumutul care funcţionează, este un instrument pe care Guvernul îl foloseşte permanent, chiar acum o săptămână, 10 zile, a fost un împrumut, iar cea de-a doua variantă care va fi pusă în funcţiune şi este foarte, foarte rea pentru cei care /.../, dar nu numai este introducerea de noi taxe sau creşterea unor taxe deja în funcţiune, dar asta după alegeri.”
Mircea Coşea a mai spus că o lege bună a pensiilor trebuie să se bazeze pe măsuri anterioare, precum politica socială, punerea economiei în funcţiune şi eliberarea pensiilor speciale, care aduc inechităţi şi inegalităţi pe care noul proiect nu le rezolvă. Noua lege a pensiilor, adoptată ieri de Camera Deputaţilor, urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor. Aceasta prevede o majorare a punctului de pensie cu 13,8% de la 1 ianuarie, o creştere fiind stabilită de la 1 septembrie, în urma recalculării după noua formulă. Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că vor exista resursele bugetare necesare acestor majorări, în timp ce opoziţia susţine contrariul. Proiectul poate fi contestat timp de două zile la Curtea Constituţională, după care va fi trimis preşedintelui pentru promulgare.
RADOR