Ascultă Radio Antena Satelor Live

Aproape 60% dintre decesele la copii sub cinci ani s-au înregistrat în mediul rural

Aproape 60% dintre decesele la copii sub cinci ani s-au înregistrat în mediul rural: decalajul între maternităţile din ţară trebuie corectat.

Aproape 60% dintre decesele la copii sub cinci ani s-au înregistrat în mediul rural
Foto: Pixabay.com

12 Decembrie 2024, 11:16

Maternităţile pot fi dotate cu aparatură medicală vitală, nelăsând banii la dispoziţia statului
Accesul precar la servicii medicale, disparităţile în ceea ce priveşte dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din ţară cu aparatură medicală necesară, precum şi vulnerabilităţile induse de sărăcie fac ca România să fie în continuare în fruntea topului privind mortalitatea infantilă, la nivelul UE.
Astfel, dintre cele 1.115 decese la copii sub vârsta de 5 ani, în 2023 (date semidefinitive INS), 636 s-au înregistrat în mediul rural. Organizaţia Salvaţi Copiii România avertizează că decalajul dintre rural şi urban este foarte mare: în timp ce, în anul 2023, în mediul urban au funcţionat 13,7 mii de cabinete medicale independente de specialitate, în rural, numărul acestora a fost de 17,3 ori mai mic (793 de cabinete). În anul 2023, rata mortalităţii infantile în mediul rural a fost de 6,9 la mia de copii născuţi vii, peste media pe ţară, de 5,8 la mie (date semidefintive INS). Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.

Cum stăm:
- Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România au reprezentat mai puţin de jumătate din media UE (1.626,57 euro în România faţă de media UE de 3.684,55 euro - Eurostat). În general, îngrijirea primară continuă să fie subutilizată, în timp ce serviciile spitaliceşti sunt suprasolicitate.
- Sistemul de sănătate rămâne foarte centrat pe spitale, cu cheltuieli relativ mari pentru spitale şi un număr foarte ridicat de paturi (7,2 la 1000 de locuitori în 2021), în comparaţie cu media UE (4,8 la 1.000). Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunităţi pot face diferenţa între depistarea precoce a unei boli şi complicaţiile severe. Numărul locuitorilor care îi revin unui medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural faţă de mediul urban (2312 locuitori în rural faţă de 1157 în urban/medic de familie).

- Deşi sistemul de asigurare socială de sănătate este obligatoriu, aproximativ 25% din populaţie a rămas neasigurată în 2022 - în special în zonele rurale.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre importanţa serviciilor sociale integrate în comunităţile vulnerabile: 'România rămâne o ţară a inegalităţilor sociale şi asta înseamnă acces discriminatoriu la servicii medicale. Este imperios necesar să întărim maternităţile, secţiile de terapie intensivă neonatală şi secţiile de pediatrie din întreaga ţară, pentru ca dreptul la viaţă să nu fie unul îngrădit. Programul de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvaţi Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu şi, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunităţile vulnerabile, cât şi în ceea ce priveşte întărirea capacităţii spitalelor în salvarea şi îngrijirea nou-născuţilor'.

Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi, Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot completa online, simplu şi rapid contractul de sponsorizare disponibil aici sau îl pot descărca de pe site-ul salvaticopiii.

Potrivit Codului Fiscal, puteţi sponsoriza Organizaţia Salvaţi Copiii, înregistrată în Registrul entităţilor pentru care se acordă deduceri fiscale, conform Legii nr. 32/1994, cu modificările şi completările ulterioare. Sumele aferente sponsorizărilor se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,75% din cifra de afaceri, respectiv 20% din impozitul pe profit datorat.

Nevoi urgente

Pentru anul 2025, peste 35 de unităţi medicale au solicitat sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru programe ample de reabilitare şi modernizare şi de dotare cu echipamente medicale performante pentru monitorizarea şi evaluarea nou-născutului, reanimare neonatală şi ventilaţie, echipamente specifice pentru susţinerea tratamentului intravenos, a alimentaţiei enterale şi parenterale, echipamente de specialitate, dar şi mobilier specific.

Totodată, Organizaţia Salvaţi Copiii România a demarat lucrările de renovare şi dotare a Maternităţii Polizu din Bucureşti, unul dintre cele mai complexe proiecte de susţinere a sistemului medical din România. Astfel, vor fi modernizate şi dotate cu aparatură medicală performantă Secţia de Terapie Intensivă, Blocul Operator, Secţia Obstetrică Ginecologie 4 şi Secţia Neonatologie, costurile totale ridicându-se la peste 3.000.000 de Euro. Ultimele modificări de renovare în Blocul Operator şi Secţia ATI fiind realizate în urmă cu 40 de ani, este nevoie să fie refăcute toate circuitele şi modernizate spaţiile, astfel încât să ofere siguranţă pacientelor.

Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenţii în Blocul Operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenţii majore, cu un grad ridicat de complexitate. În Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul Operator ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenţii chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.

'Modernizarea secţiilor, progresele tehnologice care implică echipamente performante şi proceduri delicate, salvatoare de viaţă, dublate de profesionalismul echipei medicale pasionate şi dedicate, sunt vitale pentru micuţii pacienţi şi pentru pacientele noastre. Schimbarea mediului şi oferirea unui spaţiu mai prietenos şi completarea echipamentelor deja existente vor susţine misiunea noastră de a fi aproape de marii şi micii pacienţi!', spune managerul spitalului Conf. Dr. Toader Daniela Oana.

Note pentru redactori: Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii s-a implicat activ în susţinerea sănătăţii copiilor şi a mamelor prin proiecte de renovare, modernizare şi dotare cu echipamente performante a unităţilor medicale. Au fost dotate 130 de unităţi medicale, secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, pediatrie şi obstetrică-ginecologie, din toate judeţele ţării, investindu-se peste 15 milioane de euro. Peste 1.900 de echipamente performante au susţinut şi facilitat tratamentul a peste 260.000 de copii.

Contact Salvaţi Copiii România: Ştefania Mircea, Coordonator program, stefania.mircea@salvaticopiii.ro , 0745.375.148.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:
De 34 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în 113 ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 3.800.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Oficialii MApN dezmint zvonurile privind mobilizările forțate, atrăgând atenția asupra dezinformării
Social 28 Martie 2025, 18:32

Oficialii MApN dezmint zvonurile privind mobilizările forțate, atrăgând atenția asupra dezinformării

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a sesizat asupra unor acțiuni de dezinformare în legătură cu așa-zise exerciții de...

Oficialii MApN dezmint zvonurile privind mobilizările forțate, atrăgând atenția asupra dezinformării
Sprijin pentru studenți și familii tinere: Chirii de până la 500 euro, decontate printr-un credite susținute de stat
Social 28 Martie 2025, 16:51

Sprijin pentru studenți și familii tinere: Chirii de până la 500 euro, decontate printr-un credite susținute de stat

Studenții și tinerii familiști vor putea beneficia de un nou program guvernamental prin care își pot deconta chirii de până...

Sprijin pentru studenți și familii tinere: Chirii de până la 500 euro, decontate printr-un credite susținute de stat
16 localități afectate de vijelii în ultimele 24 de ore
Social 28 Martie 2025, 14:09

16 localități afectate de vijelii în ultimele 24 de ore

Vremea nefavorabilă a afectat 16 localități din mai multe județe ale țării, provocând pagube materiale și intervenții de...

16 localități afectate de vijelii în ultimele 24 de ore
Statele Unite au decis: România nu intră, momentan, în programul de călătorie fără viză
Social 25 Martie 2025, 17:20

Statele Unite au decis: România nu intră, momentan, în programul de călătorie fără viză

România nu va fi, cel puțin pentru moment, inclusă în Programul Visa Waiver, care ar fi permis cetățenilor români să...

Statele Unite au decis: România nu intră, momentan, în programul de călătorie fără viză
Sălaj: Sute de copii au sărbătorit alături de poliţişti Ziua Poliţiei Române
Social 25 Martie 2025, 12:44

Sălaj: Sute de copii au sărbătorit alături de poliţişti Ziua Poliţiei Române

Sute de copii au fost prezenţi marţi pe platoul din centrul Zalăului pentru a sărbători, alături de poliţişti, Ziua Poliţiei...

Sălaj: Sute de copii au sărbătorit alături de poliţişti Ziua Poliţiei Române
În curând vom da ceasurile înainte: România trece la ora de vară
Social 24 Martie 2025, 17:35

În curând vom da ceasurile înainte: România trece la ora de vară

România va trece la ora oficială de vară în noaptea de sâmbătă 29 martie spre duminică 30 martie. Ceasurile vor fi date...

În curând vom da ceasurile înainte: România trece la ora de vară
România conduce clasamentul european la incidența tuberculozei
Social 24 Martie 2025, 17:01

România conduce clasamentul european la incidența tuberculozei

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența tuberculozei, potrivit celor mai recente...

România conduce clasamentul european la incidența tuberculozei
Cutremur moderat în zona seismică Vrancea, cu epicentrul la mare adâncime
Social 24 Martie 2025, 13:01

Cutremur moderat în zona seismică Vrancea, cu epicentrul la mare adâncime

Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit datele referitoare la cutremurul produs luni dimineață, la ora...

Cutremur moderat în zona seismică Vrancea, cu epicentrul la mare adâncime