Barajul Oravița Mică, modernizat și reactivat după patru decenii de nefuncționare
Barajul Oraviţa Mică, construit în secolul XVIII, a fost reabilitat de Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat), redevenind funcţional după 40 de ani.
19 Noiembrie 2024, 17:10
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Administraţia Bazinală de Apă Banat, a fost amenajată şi albia râului Oraviţa din intravilanul oraşului omonim, ambele lucrări fiind efectuate în cadrul programului de investiţii 'Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oraviţa - baraj Oraviţa Mică, regularizare aval'.
'Prin aceste lucrări sunt asigurate toate condiţiile de apărare împotriva inundaţiilor a comunităţii locale, lacul de acumulare Oraviţa Mică împreună cu lacul de la Oraviţa Mare având capacitatea să atenueze viiturile de pe pârâul Oraviţa', a declarat, conform sursei citate, directorul tehnic de investiţii al ABA Banat, Marius Ungurean.
Datorită duratei îndelungate de utilizare, barajul Oraviţa Mică avea nevoie de o reabilitare complexă încă din anii '80, dar lipsa fondurilor necesare refacerii lucrărilor au impus amânarea repetată a reparaţiilor capitale, care au început după semnarea contractului de lucrări în noiembrie 2018.
Barajul Oraviţa Mică se afla într-o stare înaintată de degradare, care nu permitea funcţionarea normală a acestuia, iar lacul de acumulare era colmatat în proporţie de 92%. Lucrările de reabilitare au început în primăvara anului 2019 şi au constat, între altele, în refacerea paramentului amonte şi aval, amenajarea corespunzătoare a descărcătorului de suprafaţă şi a golirii de fund, consolidarea corpului barajului prin injecţii cu lapte de ciment, precum şi instalarea unei aparaturi de măsură şi control pentru a urmări în timp modul de funcţionare a barajului.
A fost realizată şi decolmatarea cuvetei lacului de acumulare care acum asigură un volum de 43.000 metri cubi.
Lucrările de amenajare a albiei râului Oraviţa, intravilan Oraviţa, vor asigura tranzitul apei la viituri. Acestea au început tot în 2019.
S-au executat lucrări de regularizare a albiei pe o lungime de 2.973 metri, între acumularea Oraviţa Mare şi Oraviţa Mică, cât şi aval de acumularea Oraviţa Mică.
Valoarea lucrărilor realizate a fost de 9,2 milioane de lei, fiind asigurată din fonduri de la bugetul de stat.