Cooperarea dintre Stat și Culte în folosul societății
Constituirea Comisiei de Dialog dintre Stat și Culte a avut consecințe imediate pozitive inclusiv în plan legislativ, fiind adoptate o serie de acte normative promovate sau susținute de Guvernul României în vederea sprijinirii activității cultelor religioase în societate.
Articol de Antena Satelor, 16 Aprilie 2024, 18:36
Guvernul va sprijini activitățile cultelor religioase pentru a valorifica într-o și mai mare măsură potențialul acestora în domeniul social-filantropic, medical și educațional.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române ne-a oferit precizari
"România are un imens potențial, care poate fi rezumat la sfera oamenilor credincioși. Pentru că un om credincios este un om cu potențial ramificat și activ implicat, nu partid, nu indiferent. Deci, România, ca țară, are un asemenea capital, pe care îl putem numi credință.
Societate romaneasca este preponderent compusă din oameni credincioși, deci din oameni implicati. Ceea ce este esențial pentru un stat și pentru autoritățile lui. Se poate conta pe omul credincios. Mai semnalez faptul că statul român, nu este un stat laic, unn stat indiferent. Este prin natura lui constituționala, un stat neutru - religios. Stat capabil de acceptantare a tuturor cultelor religioase, cu care intră într-un dialog fertil. Acest stat român recunoaște rolul cultelor, care este un rol de asemenea plural.
Este un rol spiritual, educațional, social, caritabil, cultural și de partener social. Ceea ce este foarte important, întrucât de aici rezultă inclusiv o pace socială. Aceste lucruri sunt esențiale. A avut loc recent, pe 10 aprilie, o întâlnire dintre prim-ministrul Guvernului României, reprezentanți ai statului român și reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute în România. Amintim că sunt 18 la număr. În cadrul acestei întâlniri au fost abordate teme care privesc viața religioasă din România, dar mai ales, ceea ce ne interesează, perspectivele consolidării acestui parteneriat dintre stat și culte. În primul rând, reprezentanții statului au subliniat rolul real, bine conturat, masiv al cultelor. Este dovedit, acest rol al cultelor de parteneri stabili, fideli și foarte eficienti al statului, în momente de răscruce. De obicei, în viața obișnuită, lucrurile trec mai mult sau mai puțin neobservate, dar la mari răscruci războaie, pandemii acest rol devine evident.
Ambele au fost în jurul nostru și persistă încă unele. Mă refer la războaie. Rolul cultelor, care au mobilizat foarte mulți oameni, care s-au implicat voluntar, ajutând statul român în aceste răscruci, va fi unul foarte greu de uitat, din fericire. Așadar, în acest moment, statul român dorește consolidare a acestui parteneriat, mai ales în domeniul social-filantropic, medical. De exemplu, Biserica Ortodoxă Română are parteneriat reînnoit cu Ministerul Sănătății și evident, educațional. Au apărut oportunități, de exemplu, foarte importante, de accesarea fondurilor europene pentru restaurarea unor mănăstiri. Vedem dacă mergem pe la mănăstiri importante din țară, panouri cu inscripția "Acest lăcaș a fost restaurat cu fonduri europene."