Criminalitatea informatică, în creştere faţă de anul 2022
Infracţiunile de criminalitate informatică au cunoscut un trend ascendent faţă de anul 2022, astfel că numărul înşelăciunilor comise în mediul online a crescut cu 14,81%, ajungând la 93 de cazuri investigate, anul trecut, de poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Hunedoara.
29 Februarie 2024, 16:11
Potrivit datelor prezentate joi, într-o conferinţă de presă, de şeful acestei structuri, comisar şef Dacian Vonu, infractorii se folosesc de moduri de operare din ce în ce mai diferite, în condiţiile în care, de regulă, victimele nu ştiu să lucreze cu mediul online şi, de cele mai multe ori, îşi doresc câştiguri uşoare.
'Din punct de vedere tehnic dispunem de tehnica necesară (pentru prinderea infractorilor, n.red.). Marea problemă este că sunt moduri de operare din ce în ce mai diferite, cu modalităţi de a ajunge şi de a intra în posesia banilor victimelor, destul de elaborate. Şi atunci, colegii mei trebuie să facă eforturi şi să se pună la punct cu aceste moduri de operare pentru a reuşi identificarea autorilor. E un demers dificil de cele mai multe ori, însă nu abandonăm', a spus comisarul şef Vonu.
Pentru a nu deveni victime ale infractorilor din mediul online, poliţistul a recomandat oamenilor să evite situaţiile în care li se promit câştiguri uşoare, deoarece acestea conduc, de cele mai multe ori, la căderea în plasă a naivilor.
În al doilea rând, dacă se consideră fraudate, victimele trebuie să se adreseze, de urgenţă, organelor de poliţie şi băncilor la care au conturile respective, pentru blocarea transferurilor, pentru că, dacă acest lucru se întâmplă în timp util, ar mai putea avea şanse de a-şi recupera banii.
Între metodele folosite de infractorii din mediul online, au fost enumerate phishingul - un atac informatic în cadrul căruia se încearcă furtul de sume de bani sau furtul de identitate al unei persoane, prin determinarea victimei să dezvăluie informaţii personale, cum ar fi cărţile de credit, informaţiile bancare sau parole, prin site-uri web care pretind a fi legitime.
O altă infracţiune este realizată prin metoda AnyDesk, în cadrul căreia, prin intermediul unor mesaje, se promit câştiguri băneşti prin achiziţionarea de acţiuni la companii cu renume şi cunoscute la nivel naţional.
Un exemplu în acest sens a fost făcut public de IPJ Hunedoara, la jumătatea lunii ianuarie, când un bărbat din oraşul Geoagiu a rămas fără 167.000 de lei în conturile bancare după ce a fost înşelat de un fals broker care i-a promis că îi va cumpăra online acţiuni la o cunoscută societate comercială din ţară.