Insecuritatea alimentară și riscul de demență în rândul adulților cu vârsta ≥ 65 de ani din țările cu venituri mici și medii
Până în prezent, niciun studiu nu a investigat asocierea dintre insecuritatea alimentară și plângerile cognitive subiective (SCC). Astfel, obiectivele prezentului studiu, efectuat de un grup de cercetătoru britanici de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, au fost de a examina această asociere în rândul adulților în vârstă din țările cu venituri mici și mijlocii (LMIC) și de a identifica potențialii mediatori în această asociere, având în vedere importanța SCC în riscul de demență în rândul persoanelor în vârstă, precum și creșterea deosebit de mare a demenței preconizată în acest context.
Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2023, 13:59
Metode
Au fost analizate date transversale, comunitare, reprezentative la nivel național din cadrul Studiului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind îmbătrânirea globală și sănătatea adulților (SAGE), colectate între 2007 și 2010. Două întrebări privind plângeri subiective legate de memorie și învățare în ultimele 30 de zile au fost utilizate pentru a crea o scală SCC variind de la 0 (fără SCC) la 100 (SCC mai rău). Nesiguranța alimentară din ultimele 12 luni a fost evaluată cu două întrebări privind frecvența de a mânca mai puțin și foamea din cauza lipsei de hrană. Au fost efectuate analize de regresie liniară multivariabilă și de mediere (metoda Karlson-Holm-Breen) pentru a evalua asocierile.
Rezultate
Au fost analizate date despre 14.585 de persoane cu vârsta ≥ 65 de ani [vârsta medie (SD) 72,6 (11,5) ani; 55,0% femei]. Insecuritatea alimentară severă (față de absența insecurității alimentare) a fost asociată cu un scor mediu SCC mai mare cu 9,16 (95% CI = 6,95-11,37) puncte. Somnul / energia (mediat% 37,9%; P < 0,001), stresul perceput (37,2%; P = 0,001) și depresia (13,7%; P = 0,008) au explicat parțial asocierea dintre insecuritatea alimentară severă și SCC.
Concluzie
Insecuritatea alimentară a fost asociată cu SCC în rândul adulților mai în vârstă din LMICs. Studiile viitoare ar trebui să evalueze dacă abordarea insecurității alimentare în rândul adulților în vârstă din LMIC poate îmbunătăți sănătatea cognitivă.