Lipsă mare de medici, la sate, în județul Buzău
Buzău: Nouă comune fără medici de familie, 38 de localităţi cu deficit şi doi medici cu vârsta peste 76 de ani.
03 Februarie 2025, 09:20
În nouă comune din judeţul Buzău nu există medici de familie, alte 38 de localităţi se confruntă cu deficit de medici generalişti, în timp ce în două localităţi există doi medici cu vârsta de peste 76 de ani, unul dintre ei având în evidenţă aproximativ 2.700 de persoane.
Potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, 69 de medici de familie îşi desfăşoară activitatea în municipiul Buzău, aproximativ o treime din totalul celor înregistraţi la nivelul întregului judeţ.
'Comunele fără medici de familie sunt Buda, Chiliile, Colţi, Florica, Largu, Odăile, Racoviţeni, Robeasca, Valea Salciei. Avem 44 de medici cu vârste cuprinse între 65-70 de ani (Buzău, Râmnicu Sărat, Nehoiu, Ziduri, Puieşti etc.); 13 medici cu vârste cuprinse între 71-75 de ani (Buzău, Râmnicu Sărat, Nehoiu, Chiojdu etc.); doi medici cu vârsta peste 76 ani (Padina, Zilişteanca). Număr medici existenţi-208; necesar medici de familie-256. Localităţi cu deficit de medici de familie sunt Râmnicu Sărat, Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele, Berca, Buda, C.A.Rosetti, Calvini, Chiliile, Chiojdu, Cislău, Cochirleanca, Colţi, Florica, Glodeanu-Siliştea, Grebănu, Gura Teghii, Largu, Mărăcineni, Merei, Odăile, Podgoria, Poşta Câlnău, Puieşti, Racoviţeni, Râmnicelu, Robeasca, Ruşeţu, Siriu, Smeeni, Stâlpu, Topliceni, Vadu Paşii, Valea Râmnicului, Valea Salciei, Verneşti, Vipereşti, Zărneşti', au transmis, pentru AGERPRES, reprezentanţii CJAS Buzău.
Având în vedere că la nivelul multor localităţi funcţionează doar un medic de familie sau doi, CJAS atrage atenţia că la plecarea acestora în concediu, potrivit legii, pentru perioade de absenţă mai mici de 30 de zile lucrătoare, înlocuirea medicului absent se poate face şi pe bază de reciprocitate între medici cu contract în derulare, cu condiţia ca medicul înlocuitor să-şi desfăşoare activitatea în aceeaşi localitate cu medicul înlocuit sau în zonă limitrofă, în acest caz medicul înlocuitor prelungindu-şi programul de lucru în funcţie de necesităţi.
'Pentru situaţiile în care, pentru perioada de vacanţă, medicul de familie nu încheie convenţie de înlocuire sau de reciprocitate în lipsa unui medic care să poată prelua activitatea, acesta are obligaţia să anunţe Casa de Asigurări de Sănătate cu cel puţin o zi lucrătoare anterior perioadei de absenţă, care este/sunt medicul/medicii la care persoanele înscrise pe lista proprie se pot prezenta pentru acordarea următoarelor servicii: consultaţii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală; consultaţii în caz de boală pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizări ale unor afecţiuni cronice; consultaţii pentru afecţiuni cronice', informează CAS Buzău.
Medicul de familie Mircea Citrea îşi desfăşoară activitatea în localitatea Zilişteanca, din comuna Poşta Câlnău şi este unul dintre cei doi medici cu vârsta de peste 76 de ani care continuă să consulte pacienţi.
'Dacă eşti făcut pentru această meserie, rămâi până în pânzele albe. Este o plăcere să merg la serviciu şi mi-a plăcut această meserie, de aceea o fac cu plăcere. Am 76 de ani, am în general în jur de 2.700 de persoane care vin la mine. Îmi place în general stabilitatea, treburile să decurgă corect. Mă refer că adresabilitatea este destul de mare la mine şi atunci nu pot să-mi subestimez pacienţii. Am pacienţi din Zilişteanca şi din satele apropiate', a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Citrea.
La sfârşitul anului 2024, CJAS Buzău a decontat către medicii de familie peste 92,2 milioane de lei, reprezentând servicii medicale realizate în perioada decembrie 2023-noiembrie 2024.
AGERPRES