Nereguli grave si condiţii inumane pentru bătrânii internaţi la un azil din Constanţa
O anchetă amplă este în curs la un azil pentru vârstnici din municipiul Constanţa, după dezvăluiri șocante despre condiții improprii în care sunt ținuți bătrânii internați acolo. Rapoartele inițiale arată că bătrânii trăiesc în condiții neadecvate, cu lipsă de igienă, hrana necorespunzătoare și lipsa îngrijirii medicale.
03 Aprilie 2024, 17:00
Astfel de abateri au fost identificate la căminul Cuviosul Ioan din municipiul Constanţa, unde reprezentanţii ISU Dobrogea şi inspectorii AJPIS au constatat că bătrânii sunt ţinuţi în condiţii improprii.
Primul semnal de alarmă a fost tras în toamna anului trecut, când AJPIS a descoperit că un bătrân era cazat la subsol, într-un spaţiu nesigur în caz de incendiu.
Reprezentanţii căminului nu doar că nu au rezolvat problema, dar au trimis în acelaşi spaţiu mai mulţi beneficiari.
"Centrul ne-a transmis că a îndeplinit toate măsurile, însă surpriza a fost acum, pe data de 16 martie, când inspectorii nu doar că au descoperit că măsura nu a fost îndeplinită, aşa cum au susţinut cei de la centru, şi, în plus, au găsit încă trei în aceeaşi cameră, situată la subsol, nu este un spaţiu propriu pentru cazarea unor persoane vârstnice şi, în plus, şi inspectorii de la ISU Dobrogea au fost acolo în control şi au menţionat acelaşi lucru în cuprinsul procesului-verbal pe care l-au întocmit. Este absolut interzisă cazarea unor persoane vârstnice sau nevârstnice persoane în subsolul sau demisolul unei clădiri", a declarat directorul AJPIS Constanţa, Laura Constandin, pentru Radio Constanţa.
Totodată, s-a constatat că unitatea era supraaglomerată, iar bătrânii nu erau îngrijiţi şi hrăniţi corespunzător:
Capacitatea centrului acolo, aşa cum a fost autorizată de către Direcţia de Sănătate Publică, este de 13 persoane.
Inspectorii au găsit 17 persoane acolo şi înregistraţi de fapt ca fiind beneficiari ai centrului, 20.
Au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte alimentaţia persoanelor vârstnice, asigurarea cu personal la nivelul standardului aplicabil în funcţie de gradul de dependenţă şi de codependenţă al beneficiarilor, probleme în ceea ce priveşte asigurarea hranei gătite, adică personal insuficient la bucătărie.
Din punctul de vedere al igienei nu s-a pus problema într-adevăr acolo, dar neregulile găsite au condus la concluzia că viaţa beneficiarilor nu este în siguranţă şi într-un centru care să funcţioneze legal acolo.
În aceste condiţii AJPIS Constanţa a dispus suspendarea activităţii şi a propus retragerea licenţei, însă măsura a fost contestată, astfel încât centrul funcţionează în continuare.
Reprezentanţii căminului au respins acuzaţiile şi au declarat că sunt dispuşi la transparenţă maximă, faţă de presa şi opinia publică.