Programele pentru îngrijirea vârstnicilor, prelungite cu sprijin guvernamental
Guvernul a decis prelungirea cu doi ani a patru programe importante dedicate îngrijirii persoanelor vârstnice, de la 30 noiembrie 2024 până la 30 iunie 2027.
Articol de Petruț Mazilu, 27 Noiembrie 2024, 16:47
Măsura vine ca răspuns la nevoile crescute ale seniorilor şi la solicitările organizaţiilor care gestionează aceste servicii sociale.
În şedinţa de miercuri a Executivului a fost modificată şi completată HG 435/2022, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Este vorba despre servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente, servicii de acordare a hranei pentru persoanele vârstnice, centre de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoanele vârstnice şi servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice.
Mai exact, aceste programe se pot derula pe o perioadă de 2 ani de la data încheierii programelor de finanţare, dar nu mai târziu de 30 iunie 2027.
De asemenea, creşte de la 30 la 41 numărul de unităţi de îngrijire la domiciliu care pot fi înfiinţate în cadrul programului. Creşte şi numărul de servicii de distribuire a hranei, de la 30 la 50.
'O altă modificare constă în majorarea cuantumului finanţării unităţii de îngrijire la domiciliu, de la 27 lei pe oră la 32 lei pe oră, justificat de modificarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Tot în beneficiul persoanelor vârstnice s-a stabilit ca persoanele care beneficiază de tichete sociale - acum se acordă suma de 250 lei o dată la două luni - să poată beneficia şi de servicii de hrană prin programul care are în vedere acest fapt', a precizat Constantin.
El a menţionat că prin aceste programe, aprobate iniţial în 2022, a fost estimată înfiinţarea unui număr de 100 de servicii sociale fără cazare pentru persoanele vârstnice. Un număr de aproximativ 5.400 de oameni urmau să beneficieze de servicii comunitare la domiciliu, de acordare a hranei, de îngrijire personală, de recuperare şi reabilitare funcţională ori de consiliere socială şi psihologică.
'Până la această dată, în urma selecţiilor publice de proiecte, a fost alocată suma de aproximativ 70 de milioane lei pentru înfiinţarea a 74 de servicii sociale, pentru un număr de 3.568 de persoane beneficiare. Pentru perioada următoare de timp vor putea fi angajate încă aproximativ 100 de milioane de lei, fonduri disponibile pentru aceste programe sociale', a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.