Statistici alarmante: Două milioane de persoane singure în mediul rural, majoritatea femei
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, atrage atenţia asupra faptului că în România, în mediul rural, sunt aproape două milioane de persoane singure, marea majoritate dintre acestea fiind femei.
03 Septembrie 2024, 13:41
Prezent la Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă, ministrul a subliniat importanţa asigurării accesului la servicii de sănătate pentru persoanele vârstnice, dar şi al informării corecte, astfel încât să fie încurajat, la orice vârstă, 'un comportament preventiv', fie că este vorba despre alimentaţie, activitate fizică sau elemente care să asigure confortul psihologic.
El a evidenţiat şi rolul respectului faţă de persoanele vârstnice, în societate.
'Lucrul cel mai periculos, cred, care se poate întâmpla cuiva - şi care are acţiune şi asupra componentei biologice - este ignorarea. Sunt multe persoane singure, care interacţionează foarte puţin cu alţii. În mediul rural sunt aproape 2 milioane, marea majoritate dintre ele femei, singure. Oameni singuri, marea lor majoritate femei; sunt aproape două milioane în mediul rural. Dacă în oraş lucrurile sunt mai uşor de accesat, putem să ne întâlnim cu mai multă uşurinţă cu cineva, putem să interacţionăm cu mai mare uşurinţă, în mediul rural câteodată lucrurile acestea nu se întâmplă şi probabil că un proiect la care ar trebui să ne gândim este legat de cum abordăm în comunităţile mici aceste persoane vârstnice singure', a spus Rafila.
'Astăzi asistăm la ceea unii numesc 'The Silent Revolution', Revoluţia tăcută. Sigur, este o denumire metaforică, ilustrând procesul ireversibil al îmbătrânirii populaţiei. Înfiinţarea unei agenţii dedicate problematicii vârstnicului ar veni în sprijinul populaţiei vârstnice, ca unică autoritate a administraţiei publice centrale, care să implementeze şi să susţină programe pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii seniorilor noştri', a declarat Alexandra Dobre, preşedinta Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.