„Cununa” - un brand de pus pe masa bistrițenilor
Pâinea tradițională i-a scos pe bistrițenii din comuna Chiochiș „din foame”. Și nu pentru că o mănâncă, cu predilecție, ci fiindcă au făcut un brand din ea.
08 Ianuarie 2018, 04:20
Localnicii din Chiochiș sunt un exemplu pentru tot județul Bistrița-Năsăud, după ce au reușit să formeze o cooperativă care a scos deja pe piață primul produs: o pâine tradițională, pe care oamenii au botezat-o „Cununa”. Aceasta se vinde în comună și în jurul acesteia, dar afacerile gospodarilor sunt abia la început. Vor sa mai faca o fabrica de peleți și chiar un abator, informează corespondentul RRA Cristiana Sabău.
Totul a început cu dorința primarului și a consiliului local din comună de a salva o brutărie care se închisese. Soluția găsită a fost aceea de a genera un brand local, pornind de la o rețetă tradițională în zonă. Așa a apărut pâinea „Cununa”. Deși rețeta e „secretă”, câteva „secrete” tot le cunoaștem: se folosesc doar ingrediente locale sau din apropiere și în niciun caz nu se adaugă aditivi.
Împreună cu 20 de săteni – cu care a pus pe picioare o cooperativă agricolă, una dintre puținele din țară, azi – primarul Vasile Silași a decis preluarea brutăriei de la fosta cooperație și readucerea ei pe profit.
Astăzi, aici se produc peste 1.000 de pâini pe zi, din făină măcinată la o moară din Beclean. Până acum, mica brutărie din Chiochiș a devenit locul de muncă al nu mai puțin de 7 localnici, în următoarele luni urmând să mai fie create alte 3 posturi.
Pâinea din Chiochiș se vinde cu 2,5 lei sau cu 6 lei (cea de 2 kg) și poate fi găsită deocamdată doar în magazinele sătești din zonă și în cele din Beclean.
Proiectele de dezvoltare a comunei bistrițene nu se opresc aici. Primarul Silași și-a propus să mai pună pe picioare o fabrică de peleți, care i-ar scăpa de localnici de deșeurile vegetale, ar crea locuri de muncă și un produs ieftin pentru încălzire. Tot pentru această făbricuță va fi plantată o suprafață de teren cu salcie energetică.
Cooperativa pe structura căreia se realizează asta are mai bine de 20 de membri din comunitate şi câţiva din judeţ, însă din alte zone. Principiul după care aceasta funcţionează este: toţi contribuie şi toţi beneficiază. Cu alte cuvinte, toţi membri cooperativei au contribuit cu sume egale necesare investiţiilor, urmând ca profitul să se împartă. Primarul Vasile Silaşi spune însă că cel puţin în primii ani tot profitul realizat va fi reinvestit. „Totul s-a făcut din banii noştri. Vrem să accesăm fonduri europene prin intermediul unui GAL (Grup de Acţiune Locală). Aceasta a fost înţelegerea noastră: fiecare intră în asociaţie cu părţi egale, fiecare beneficiază de profit în mod egal. În înţelegerea noastră nu acceptăm sume de bani mai mari. Totul se împarte la membri cooperativei”, spune primarul antreprenor.
Un alt proiect de care va beneficia comuna, în viitor, este acela al înființării unui abator.
Cu alte cuvinte, la Chiochiș se adeverește vorba veche românească: omul sfințește locul.