Dublare a numărului cazurilor de infracţiuni în şcoli
Al doilea semestru al anului şcolar anterior a venit nu doar cu reluarea cursurilor cu prezenţă fizică, ci şi cu o dublare a numărului de infracţiuni în şcoli.
20 Ianuarie 2022, 05:49
Cel puţin aşa arată o situaţie centralizată la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, pentru anul şcolar 2020-2021.
Astfel, în categoria "atac la persoană" au fost, în semestrul I, 62 de astfel de acte reclamate în tot judeţul, în vreme ce în semestrul al doilea au fost 107. Dintre acestea, cele mai multe au fost violenţele fizice uşoare, fără arme - 27 în primul semestru, 56 în al doilea.
În ceea ce priveşte atentatul la securitatea unităţii şcolare, în primul semestru a fost un caz, în al doilea - 8, dintre care 3 alarme false, 2 tentative de incendiere, 2 cazuri de introducere armă albă. Cât priveşte obiceiul de a fura sau a distruge bunuri ale şcolii, cele mai multe au fost din categoria II-a - 33 în al doilea semestru, faţă de 16 cazuri în primul.
"Poate şi din cauza modului de stat în online şi fizic sunt aceste diferenţe, dar faptul că ele apar în semestrul 2 mult mai mult, înseamnă că, totuşi, există o creştere la nivelul acestor întâmplări, care nu sunt fericite, şi nu numai atât, cred că ar trebui luate câteva măsuri şi făcute câteva lucruri pentru a le preveni. Este mai uşor să previi, decât să le rezolvi, în momentul când se întâmplă", a spus prof. Ion Negrilă, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Braşov.
Cel puţin o dată în viaţa de şcolar, elevii au fost martori la astfel de incidente.
"Se mai întâmpla mai ales la sport, se mai furau bani, se mai băteau uneori în pauze, unii reacţionau, alţii nu, pentru că erau prea speriaţi ca să nu se implice şi ei. De obicei veneau părinţii la şcoală, ori doamna dirigintă îi ajuta să vorbească între ei, să se împace", ne-a spus o elevă.
"Sincer, s-a întâmplat în clasele mici, erau părinţii atunci chemaţi la şcoală. Noi doar ne duceam la doamna directoare să anunţăm, dar, în rest, preferam să nu ne implicăm", a declarat altă elevă.
Incidentele au fost provocate, în mare parte, de băieţi, dar şi fetele au avut contribuţia lor în statistici. De exemplu, 13 cazuri reclamate în segmentul "atac la persoană" au avut ca autori fete, în primul semestru, în vreme ce în al doilea au fost 20 astfel de incidente cu fete implicate.
De asemenea, mai multe incidente sunt reclamate în şcolile din mediul rural, însă şi în mediul urban, reclamaţiile ajung la câteva zeci de cazuri pe semestru.
RADOR
Foto: Pixabay