Harghita: Aproximativ 500 de hectare de teren afectate de incendii de vegetaţie, de la începutul anului
Aproximativ 500 de hectare de teren au fost afectate de incendii de vegetaţie, de la începutul anului, pentru stingerea lor intervenind atât pompierii militari, cât şi cei de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, dar şi personal silvic, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu.
11 Septembrie 2024, 10:59
'De la începutul acestui an şi până în prezent, pompierii militari şi civili harghiteni au acţionat pentru stingerea a 117 arderi necontrolate de vegetaţie uscată, în urma cărora au fost afectate aproape 500 de hectare de teren, dar şi 35 de hectare de fond forestier (plantaţii, păşuni împădurite, resturi în urma exploatărilor forestiere)', a transmis sursa citată.
Cele mai multe incendii de vegetaţie, respectiv 75, s-au înregistrat în primul trimestru al anului, ulterior numărul a început să scadă.
Pentru reducerea numărului de incendii de vegetaţie uscată, în luna aprilie a fost adoptată chiar şi o hotărâre a Colegiului Prefectural Harghita, ce viza intensificarea acţiunilor de prevenire şi control desfăşurate de către reprezentanţii Gărzii de Mediu Harghita, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Oltul' al judeţului Harghita, precum şi cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Harghita în vederea limitării arderilor de mirişti şi a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, respectiv pajişti permanente.
De altfel, în acest an, Garda de Mediu Harghita a întocmit mai multe dosare penale pentru incendieri în arii naturale protejate, iar în cazul în care arderile s-au produs pe terenuri pentru care se solicita subvenţie de la APIA, fermierii au pierdut ajutorul acordat de Uniunea Europeană.
Pompierii spun că aceste incendii sunt greu de stins, pentru că multe au loc în zone greu accesibile cu maşinile de intervenţie, iar pentru lichidarea lor se acţionează manual, cu un număr mare de persoane.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierelor pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 de lei la 100.000 de lei, pentru persoane juridice.
De asemenea, arderea vegetaţiei din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Numărul incendiilor de vegetaţie uscată din acest an, în Harghita, este mult mai mare decât în 2023, când pe tot parcursul anului s-au înregistrat doar 39 de arderi necontrolate de vegetaţie uscată, în urma cărora au fost afectate circa 33 de hectare de teren.
În 2022, însă, s-au înregistrat 313 astfel de intervenţii la arderile necontrolate, care au afectat peste 2.500 de hectare de vegetaţie, dar şi zeci de hectare de litieră de pădure sau fond forestier. AGERPRES