Iaşi: Teatrul Luceafărul joacă din nou pentru refugiaţii din Ucraina
Pentru a doua oară de la izbuncirea războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, Teatrul Luceafărul din Iaşi a programat o reprezentaţie specială pentru refugiaţii din ţara vecină.
30 Martie 2022, 15:35
Prima manifestare de acest gen a avut loc pe 16 martie, Teatrul Luceafărul fiind prima instituţie din România care a avut o asemenea iniţiativă.
Cea de-a doua reprezentaţie este programată duminică, 3 aprilie, de la orele 16:00. Se va juca spectacolul nonverbal Staţia clovnilor, a cărui premieră a avut loc în luna decembrie, în cadrul programului care a marcat 70 de ani de existenţă artistică a instituţiei ieşene.
Staţia clovnilor îi are în distribuţie pe: Ionela Arvinte, George Cocoş, Ioana Corban, Cătălin Cucu, Claudiu Gălăţeanu, Cristian Gheorghiu, Alexandru Iuraşcu, Gabriel Lazăr, Dragoş Maftei, Liliana Mavriş Vârlan, Carmen Mihalache, Raluca Pintilie, Paul Sobolevschi, Mariana Teleman, Beatrice Volbea, Elena Zmuncilă. Regia este semnată de Ana Crăciun Lambru, concept costume şi păpuşi, Alexandra Budianu, concept decor, Elena Iorga, muzica, Diana Roman.
La această reprezentaţie vor participa aproximativ 150 de copii şi însoţitori. Dintre aceştia, 43 sunt instituţionalizaţi, provin dintr-un orfelinat din Dnipro, localitatea din apropierea Kievului asediată de bombardamente.
Vreme de câteva zile, orfanii au stat împreună cu educatorii în subsol, până s-a găsit o soluţie de culoar umanitar şi au ajuns la Iaşi, unde au fost preluaţi de Centrul de Servicii Sociale din Bucium, o structură a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.
"žPrima întâlnire cu publicul ucrainean refugiat la Iaşi a fost deosebit de emoţionantă, foarte intensă. Involuntar, te transpui în situaţia dramatică în care se află, iar nodul în gât se instalează imediat. Empatia, dorinţa de a le oferi momente în care, prin arta teatrului, să se bucure, să viseze alături de personajele din scenă ne-au determinat să continuăm. Aceşti copii au ajuns la Iaşi într-un vagon ataşat unui tren şi nici nu vrem să ne închipuim trauma suferită la auzul exploziilor. Prin spectacolul nostru, dorim să ştergem din memoria lor sau măcar să atenuăm aceste episoade neplăcute şi să le înlocuim cu o experienţă estetică de care să-şi amintească cu plăcere"ť, precizează teatrologul Oltiţa Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul.
RADOR
Foto: Pixabay