Inundații produse de ieșirea din matcă a râului Neajlov
Autoritățile dau însă asigurări că apele Neajlovului vor scădea în perioada următoare și că acestea vor fi sub cotele de atenție.
21 Februarie 2018, 09:23
Șeful ISU Giurgiu, col Emil Apostol, a afirmat că din punct de vedere hidrologic, sunt depășiri ale cotelor de atenție în trei puncte, pe râul Glavacioc, unde la stația hidrologică Crovu, la data de 19 februarie, era o depășire cu trei centimetri a cotei de atenție de două sute de centimetri, dar trebuie menționat faptul că nivelul cotei de pericol este de trei sute de centimetri și în momentul de față situația este monitorizată de Comitetele locale pentru situații de urgență și de cei de la Serviciul de Gospodărire a Apelor.
În ceea ce privește râul Neajlov, la stația de măsurare de la Vadu Lat, duminică se înregistra o cotă de 163 de centimetri, asta însemnând o creștere peste cota de atenție de 150 de centimetri, dar cota de pericol este de 260 de centimetri.
Problema s-a mutat spre Călugăreni, a declarat Apostol, unde cota era ieri de 206 centimetri, asta însemnând o creștere cu 20 de centimetri față de ziua anterioară. Trebuie precizat că încă nu s-a atins cota de atenție de 220 de centimetri.
Șeful ISU susține că prognoza specialiștilor este că în următoarele trei zile apele vor începe să scadă și a atras atenția asupra faptului că, de câțiva ani, județul Giurgiu se confruntă cu o nouă particularitate, inundațiile de iarnă.
“De câțiva ani avem fenomenul acesta pentru că au fost temperaturi pozitive iarnă. Reprezintă o noutate și pentru noi aceste inundații de iarnă, dar trebuie menționat că, în clipa de față, nu avem gospodarii sau locuințe afectate, am avut câteva intervenții la Mihăilești, Novaci și Comana, dar acestea au fost strict generate de baltiri și averse de ploaie, nu din revărsări de rauri”, a încheiat Emil Apostol.
MARCELA PETCU