Localnicii din Doicești solicită să fie consultați cu privire la amplasarea reactoarelor nucleare în comună
Localitatea Doicești a fost desemnată, fără o consultare reală a comunității locale, drept amplasament pentru reactoare nucleare de tip SMR (n.r. reactoare modualre mici).
10 Noiembrie 2022, 13:48
Intenția autorităților este de a plasa reactoarele în incinta fostei termocentrale de la Doicești, chiar în interiorul localității, la mică distanță de casele oamenilor.
Deși au trecut luni de zile de la anunțarea alegerii localității Doicești ca amplasament pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), localnicii nu au avut șansa să-și clarifice nelămuririle și să își exprime atitudinea față de acest proiect.
Din acest motiv, activiștii Greenpeace au fost prezenți la Doicești, venind în sprijinul comunității cu puncte de vedere și informatii de la expertii internationali despre energie nucleară.
Oamenii sunt in continuare surprinsi si nu inteleg exact de ce se doreste amplasarea acestei central nucleare in satul lor. Amplasamentul se doreste a fi in locul fostei central pe carbune, care deja a produs multe probleme oamenilor, zeci de ani la rand, a declarat Marian Mândru, campaigner Climă și Energie Greenpeace România, pentru Antena Satelor.
Acum se doreste aceasta noua initiativa care vine cu pericole, este de parere Marian Mândru. Mai mult, această tehnologie este încă în curs de dezvoltare și implementarea ei este anevoioasă. Practic, nu există niciun reactor de tip SMR nicăieri în lume.
In plus, este o tehnologie extrem de scumpa, cu investirea a aprox. 6 miliarde de dolari pentru destul de putina energie electrica produsa, fapt care nu justifica investitia, a mai precizat Marian Mândru.
Riscurile numeroase și însemnate punctate de specialiști, costurile uriașe, faptul că proiectul a început să fie implementat fără să se fi făcut o consultare publică în mai multe locații posibile, ridică multe semne de întrebare cu privire la aparatul instituțional care va fi responsabil de construirea și operarea în siguranță a acestor reactoare nucleare, concluzioneaza cei de la Greenpeace România.
Foto: pixabay