Pagube importante provocate de incendierea terenurilor agricole
Pompierii sunt în continuare în alertă din cauza incendiilor provocate pentru curăţarea terenurilor agricole.
09 Aprilie 2019, 17:23
Ei atrag atenţia că cei care dau foc pentru arderea ierbii uscate riscă amenzi semnificative. În judeţul Dâmboviţa, flăcările scăpate de sub control au produs pagube importante, iar un om a murit din cauza fumului degajat de un astfel de incendiu, după cum transmite corespondentul nostru, Anda Ştefan.
Gospodarii au trecut la curăţenia de primăvară prin curţi, grădini şi terenuri, iar mulţi au preferat să ardă resturile vegetale. Nu puţine au fost însă cazurile în care flăcările nesupravegheate şi înteţite de vânt au ajuns la anexe şi la case. Colonel Eduard Ţelea, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Basarab I Dâmboviţa, ne-a oferit câteva date: „Numai în luna martie a acestui an pompierii dâmboviţeni au intervenit la peste 490 de incendii de vegetaţie şi am avut un bătrân decedat în Pucioasa, intoxicat cu fum, cu monoxid de carbon în propria livadă, încercând să dea foc unor resturi vegetale. De asemenea am avut un caz când pompieri de la Detaşamentul Titu au intervenit cu patru autospeciale pentru lichidarea unui incendiu produs la două gospodării din satul Mavrodin al oraşului Răcari”.
Una dintre localităţile în care flăcările au făcut pagube însemnate este comuna Răzvad. Primarul Emanuel Spătaru ne-a spus: „În ultima săptămână am avut patru incendii, la două dintre locuinţe focul a fost produs din cauza unor focuri de vegetaţie necontrolate efectiv. Este pur şi simplu neatenţie din partea unora care nu îşi dau seama de cât rău pot face. De asta spun tuturor să înceteze cu astfel de focuri”.
Focul nesupravegheat a avut şi alte urmări. Fumul gros degajat de incendiile de vegetaţie de pe marginea drumurilor a fost cauza a doua accidente rutiere care s-au produs în luna martie. În perioada 1 - 7 aprilie au fost înregistrate 45 de incendii de vegetaţie.
Foto: Pixabay.com